Endocrinologie

Ce este endocrinologia și cu ce se ocupă?

Endocrinologia este o specialitate medicală interesată de diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului endocrin, un complex de organe și țesuturi ce își desfășoară activitatea prin intermediul unor substanțe numite hormoni.

Aceștia sunt secretați de diferite glande sau țesuturi din organism, cu efecte extrem de variate și importante pentru sănătate.

Hormonii sunt secretați de către glandele endocrine, dar și din diverse alte regiuni ale organismului (tractul intestinal, sistemul nervos, țesutul adipos), ceea ce face ca endocrinologia sa fie o disciplina ce necesită comunicare frecventă cu alte ramuri ale medicinei (gastroenterologia, neurologia, diabetologia, cardiologia, specialitățile chirurgicale etc.).

 

Ce este sistemul endocrin?

Sistemul endocrin reprezintă un sistem extrem de heterogen, alcătuit din:

  1. Glandele endocrine, răspândite în întreg organismul;

  2. Hormonii produși de glandele endocrine și eliberați în sânge sau in fluidul care înconjoară celulele;

  3. Receptorii specifici localizați in diferite țesuturi și organe, care recunosc și răspund la prezența hormonilor.

 

Ce reprezintă o glandă?

Glanda reprezintă un grup de celule organizate sub forma unui organ, care sintetizează și secretă hormoni în sânge (substanțe ce își exercită acțiunile specifice asupra altor organe aflate la distanță de glanda endocrină producătoare).

 

Care sunt glandele endocrine?

Printre cele mai importante glande endocrine se numără:

  1. Hipotalamusul

  2. Glanda pituitară (hipofiza)

  3. Glanda tiroidă

  4. Glanda corticosuprarenală

  5. Pancreasul

  6. Gonadele (testiculele, respectiv ovarele)

 

Ce sunt hormonii?

Hormonii reprezintă substanțe care coordonează diferite funcții ale organismului, călătorind prin torentul sangvin și transmițând o mare varietate de mesaje către organele interne, tegumente, mușchi și numeroase alte țesuturi.

 

Care sunt funcțiile sistemului endocrin?

Sistemul endocrin monitorizează în mod continuu cantitatea de hormoni prezentă în sânge și își exercită influența aproape asupra tuturor proceselor din organism, incluzând:

  1. Metabolismul;

  2. Creșterea și dezvoltarea;

  3. Emoțiile și starea de spirit;

  4. Fertilitatea și funcția sexuală;

  5. Somnul;

  6. Oboseala și tensiunea arterială.

 

Rolul și localizarea glandelor endocrine

Glanda tiroidă

Localizată la nivelul gâtului și produce hormoni foarte importanți în reglarea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace, metabolismului și a dezvoltării nervoase corecte. Hormonii secretați de tiroidă se numesc T3 și T4. 

 

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul sau exacerbarea rolului glandei tiroide, se poate însoți de palpitații, aritmii cardiace (fibrilație atrială, extrasistole), scădere în greutate, agitație, transpirații, protruzia ochilor din orbite (exoftalmie).

Hipotiroidismul reprezintă scăderea acestor funcții ale glandei tiroide, și se însoțește de bradicardie, oboseală, depresie, creștere în greutate, retard mental și probleme de dezvoltare.

 

Paratiroidele

Paratiroidele sunt niște glande mici, aflate de obicei la nivelul gâtului, în spatele tiroidei. Rolul acestora este esențial în echilibrul fosfo-calcic, prin hormonul secretat (parathormon).

Una din cauzele scăderii calității osoase și a apariției osteoporozei și fracturilor osoase este creșterea cantității de parathormon (PTH). Când se înregistrează un PTH scăzut, pot apărea contracții musculare spontane datorate cantității mici de calciu din sânge.

 

Glandele suprarenale

Aflate deasupra rinichilor, eliberează trei categorii de hormoni. Corticosteroizii și catecolaminele (cortizolul, adrenalina, noradrenalina) sunt eliberași in condiții de stress.

Aldosteronul este implicat în echilibrul apei și al unor ioni din organism, acționând pe rinichi, iar sexosteroizii au rol în dezvoltarea armonioasă a corpului, cu caractere diferite la femeie și la bărbat.

Când hormonii sunt în exces, pot apărea nervozitate, transpirații, hipertensiune arterială, tahicardie (frecvența cardiacă crescută), osteoporoza, litiaza renală, urinare frecventă, diabet zaharat, creșterea greutății, îndesirea părului de pe corp, probleme ale ciclului menstrual la femei.

Daca funcția endocrină a glandei scade, apare tensiune arterială scăzută (hipotensiune), bradicardie (frecvența cardiacă scăzută), creșterea volumului de urină, deshidratare, scădere în greutate, oboseală, dureri musculare, greață, diaree, bronzarea tegumentelor.

 

Pancreasul

Pancreasul are dublu rol, digestiv și endocrin. Acesta produce insulina și opusul acesteia, glucagonul, cu rol esențial în reglarea metabolismelor organismului (glucidic, proteic, lipidic).

Activitatea crescută a pancreasului poate duce la hipoglicemii severe (transpirații reci, moleșeală, senzație de foame puternică, amețeli, confuzie, chiar comă). Diabetul zaharat este cauzat de funcția anormală a insulinei sau de scăderea cantității acesteia.

 

Hipotalamusul

Hipotalamusul este localizat intracranian, controlând funcții ale organismului ca apetitul, somnul, temperatura sau ritmurile circadiene. Acesta reglează și activitatea unei alte glande endocrine, hipofiza.

 

Glanda hipofiză

Glanda hipofiză (sau pituitară) se află aproape de hipotalamus, la baza creierului, fiind extrem de importantă pentru funcționarea sistemului endocrin. Aceasta reglează activitatea altor glande endocrine, dar are și hormoni cu funcție proprie, implicați în creștere (somatotropina).

În plus, reglează cantitatea de urină eliminată (prin hormonul antidiuretic) și apariția contracțiilor din timpul travaliului (oxitocina).

 

Ovarele la femei și testiculele la bărbați

Ovarele și testiculele secretă hormoni ce controlează dezvoltarea sexuală, pubertatea, apariția părului facial, comportamentul sexual, libidoul, funcția erectilă și fertilitatea.

 

Epifiza

Epifiza (glanda pineală) este implicată în controlul ciclurilor de somn ale organismului.

 

Timusul

Este foarte activ la pubertate, urmând să se inactiveze ulterior fiind situat în spatele sternului și având rol foarte important în imunitate.

 

Afecțiunile și tulburările endocrine, cauzele lor

Printre cele mai importante și mai frecvente afecțiuni endocrine cauzate de disfuncțiile hormonale se numără:

  1. diabetul zaharat;

  2. disfuncția tiroidiană;

  3. boala cronică bazată pe obezitate sau adipozitate;

  4. tulburări lipidice;

  5. tulburări de creștere;

  6. anomalii metabolice;

  7. afectarea funcției de reproducere.

 

Ce este un medic endocrinolog?

Medicul endocrinolog este specialistul supraspecializat în ramura de medicină internă care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor glandelor endocrine.

 

Când este necesar să apelezi la un medic endocrinolog și cum te pregătești pentru investigația glandelor endocrine?

Este recomandată o vizită la medicul endocrinolog la apariția simptomelor specifice anumitor dereglări hormonale, precum și în cazurile în care există rude de sânge care sunt diagnosticate cu boli endocrinologice.

În cazul în care urmează să efectuați o ecografie tiroidiană, puteți afla mai multe informații despre modul în care trebuie să vă pregătiți pentru acest tip de investigație în secțiunea Ecografie Tiroidă (link!)

 

La ce să te aștepți de la consultația medicului endocrinolog?

Controlul începe printr-o discuție în cadrul căreia pacientul relatează medicului simptomele care l-au neliniștit și l-au determinat să apeleze la un consult de endocrinologie.

Medicul endocrinolog  realizează apoi un examen fizic în concordanță cu informațiile aflate în cadrul discuției inițiale, iar ulterior, veți stabili de comun acord un plan de acțiune pentru a ajunge la un diagnostic de certitudine și pentru a iniția cel mai bun tratament.

Analizele și investigațiile imagistice necesare pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine vor fi recomandate de către medicul endocrinolog în urma discuției și examinării inițiale.

Pentru a obține informații cât mai exacte, medicul poate adresa o serie de întrebări suplimentare, dintre care cele mai importante sunt:

  1. Când au început simptomele?

  2. Simptomele sunt continue sau periodice?

  3. Cât de severe sunt simptomele dumneavoastră?

  4. Aveți antecedente familiale (rude de sânge) cu boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială sau alte boli grave? 

Răspunsurile cât mai exacte conduc la o discuție constructivă, din care medicul poate trage cele mai corecte concluzii, astfel încât să poată alcătui un plan terapeutic cât mai performant și aplicat nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

 

Control endocrinologic de specialitate

Medicii endocrinologi din cadrul echipei CardioClinic își desfășoară activitatea de diagnostic, tratament și urmărire a evoluției unei boli sub terapie prin intermediul consultului, care cuprinde inclusiv interpretarea analizelor de sânge și prin investigații imagistice de tipul ecografiei de tiroidă 

 

Care sunt subspecialitățile endocrinologiei?

Fiecare medic endocrinolog își poate aprofunda studiile într-o anumită ramură a specializării sale, axându-se astfel pe unul dintre următoarele subdomenii:

  1. Endocrinologie tiroidiană

  2. Endocrinologie pediatrică

 

Analize endocrinologice

Analizele endocrinologice cuprind atât determinări ale nivelurilor hormonale din sânge, cât și investigații imagistice de tipul ecografiei, IRM-ului sau scintigrafiei.

Probabil cele mai cunoscute analize sunt cele prin intermediul cărora este evaluată funcția glandei tiroide (TSH, fT4, fT3, T3, ATPO), însă este important de știut faptul că există analize medicale specifice pentru evaluarea funcției fiecărei glande endocrine. Acestea sunt recomandate țintit de către medicul endocrinolog, după ce acesta își formează o suspiciune de diagnostic.

 

Probleme endocrinologie și afecțiuni pe care le tratează medicul endocrinolog

Medicul endocrinolog tratează atât boli de la nivelul glandelor endocrine care se manifestă prin secreție internă exagerată de hormoni (hiperfuncție), cât și bolile care au drept rezultat scăderea sau blocarea producției de hormoni (hipofuncție).

Medicul specialist instituie tratamentul potrivit, astfel încât toate procesele reglate de hormoni să se poată desfășura în continuare în mod corect.

 

Bolile sistemului endocrin (glande endocrine)

    1. Bolile tiroidiene: hipertiroidismul, tiroidita autoimună, nodulii tiroidieni, cancerul tiroidian;

    2. Bolile glandelor paratiroide: hiperparatiroidismul, hipoparatiroidismul;

    3. Bolile glandelor suprarenale: boala Addison (insuficiența suprarenaliană), sindromul Cushing (hipercorticismul), feocromocitomul, hiperaldosteronismul;

    4. Afecțiunile glandei hipofize (pituitare): diabetul insipid, hiposecreția sau hipopituitarismul, hipersecreția sau gigantismul, adenoamele hipofizare;

    5. Bolile organelor sexuale: menopauza, sindromul ovarelor polichistice (boala ovarelor la femei), infertilitatea, hipogonadismul;

    6. Bolile timusului: hipersecreția, respective hiposecreția.

 

În ce momente glandele endocrine secretă prea mulți sau prea puțini hormoni?

Secreția de hormoni este deseori stimulată sau inhibată de o serie de alți hormoni. Prin urmare, un singur dezechilibru hormonal poate provoca modificări în lanț, care afectează ulterior metabolismul a numeroase țesuturi și organe.

Pe de altă parte, inclusiv lezarea fizică a glandelor endocrine poate conduce la modificarea cantității de hormoni secretate, inclusiv până la încetarea completă a funcției glandei afectate.

 

Cum se pot preveni bolile sistemului endocrin?

Majoritatea afecțiunilor endocrine pot fi dificil de prevenit, în special din cauza faptului că nu mereu se cunoaște agentul declanșator al anumitor boli ale sistemului endocrin.

Riscul de a dezvolta boli endocrine poate fi crescut de anumite tipuri de cancer, infecții de tipul tuberculozei sau afecțiuni autoimune, ori istoric familial pozitiv pentru boli ale sistemului endocrin.

Prin urmare, în cazul în care sunt identificați factori de risc, este important să discutați cu medicul endocrinolog despre cele mai potrivite strategii de prevenție, în funcție de particularitățile propriului istoric medical.

 

Cum se pot trata bolile endocrinologice?

Tratamentul bolilor diagnosticate și abordate de către medicul endocrinolog depinde de tipul de afecțiune de care suferă fiecare pacient, însă posibilitățile terapeutice variază pe o plajă extrem de largă, de la modificări ale stilului de viață, medicație și până la intervenții minim invazive și chiar chirurgie.

Toate aceste linii de tratament sunt prezentate în detaliu de către medicul endocrinolog în cadrul consultului, și adaptate nevoilor fiecărui pacient, astfel încât să se obțină rezultate cât mai bune pentru o echilibrare rapidă.

Endocrinologul poate recomanda inclusiv anumite proceduri terapeutice care sunt efectuate de doctori din alte specialități, precum chirurgi sau radioterapeuți.

 

De ce să apelați la Cardioclinic?

CardioClinic dispune de o echipă medicală multidisciplinară și de aparatură performantă, care înlesnește stabilirea unor diagnostice exacte și recomandarea unor tratamente cât mai eficiente.

 

Investigații și consultații interdisciplinare

În cadrul echipei CardioClinic, medicii endocrinologi lucrează împreună cu medici primari cardiologi, medici cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională, medici primari neurologi, interniști, precum și diabetologi.

Acest cadru permite rafinarea celor mai complexe diagnostice prin intermediul consulturilor interdisciplinare care aduc împreună experiența și cunoștințele din numeroase domenii medicale.  

 

Dotări tehnologice

Toate ecografele sunt General Electric, ecografe performante, care permit realizarea unor ecografii de înaltă calitate. În plus, clinica dispune și de bandă pentru efectuarea testului de efort EKG, precum și de aparatură pentru realizarea ecocardiogramelor de repaus.

Centrul medical CardioClinic pune la dispoziție aparate Holter ECG în 3 sau 12 derivații și Holter TA (tensiune arterială) permit înregistrarea activității electrice a inimii, respectiv a valorilor tensiunii arteriale pe perioade mai lungi de timp, astfel încât interpretările au o acuratețe mai mare comparativ cu măsurătorile de moment realizate în timpul unui singur consult. 

 

Medici endocrinologi CardioClinic

Echipa CardioClinic este formată din medici primari cu peste 15 ani de experiență în spitale renumite din București, care oferă servicii medicale de înaltă calitate.

 

Medici - Endocrinologie

Dr. Lacramioara Dumitrache
Medic primar endocrinolog

Ecografie tiroida.
Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati