Expresia „inima nu doare” este frecvent rostită în rândul populației. Doamna Doctor Monica Rotăreasa de la CardioClinic discută în rândurile de mai jos despre acest mit și lămurește dacă este adevărat sau nu.
„Unul dintre miturile răspândite, dar, false este acela ca „inima nu doare”. Între mulți pacienți umblă această noțiune. De fapt, inima doare chiar foarte rău. Dar nu orice durere toracică este dată de inimă, mai precis de boala coronariană. Durerea din cardiopatia ischemică are un nume specific – angina pectorală – și anumite caracteristici. Ea poate iradia în diverse locuri, cel mai des la baza gatului, dar și pe membrul superior stâng până la ultimele 2 degete. Subliniez că este vorba de iradierea durerii și nu de amorteli (parestezii).
Din experiența mea am constatat că mulți pacienți se prezintă la cardiolog pentru amorțeli pe membrul superior stâng și/sau durere în partea stânga a toracelui („înțepături”), crezând că sunt de la inimă. De fapt, de multe ori aceste amorteli sunt provocate de patologia coloanei vertebrale cervicale.
În schimb, pacienții cu adevărata angină de efort întârzie prezentarea, de obicei pentru că durerea dispare la repaus și nu li se pare îngrijoratoare. Ori tocmai la debut, angina de efort este considerată instabilă, pentru ca poate evolua spre agravare si chiar infarct miocardic. Un pacient cu astfel de simptome trebuie să se prezinte cat mai rapid la medic pentru confirmarea diagnosticului si stabilirea tratamentului. În funcție de risc, procedurile de diagnostic constau in consultație și examen clinic, electrocardiograma de repaus, test EKG de efort, analize de sânge și chiar internare și coronarografie la pacienții cu risc crescut.
Dacă durerea retrosternală apare în repaus și mai ales nu dispare în câteva minute, atunci poate reprezenta o urgenta medicala majora pentru ca poate fi vorba de un infarct miocardic. In acesta situatie pacientul trebuie sa apeleze numarul de urgenta 112, pentru ca fiecare minut conteaza in salvarea vietii si limitarea zonei de infarct, care de fapt inseamna necroza muschiului inimii.”
– Doamna Doctor Monica Rotăreasa
Pentru a vă programa la o consultație sau o altă investigație la Doamna Doctor Monica Rotăreasa, vă rugăm să completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea adresă: Contact CardioClinic.
Vă așteptăm cu drag!