Ecografie Tiroida

Ecografie Tiroidiana

Ce este o ecografie tiroidiana?

Ecografia tiroidiana (uneori denumita pe scurt “eco tiroida”) este o evaluare care foloseste ultrasunete, pentru a oferi imagini precise ale structurilor analizate, aratand dimensiunea, forma si consistenta organelor.

Aceasta metoda imagistica are un rol esential in explorarea glandei tiroide si in ghidarea investigatiilor si masurilor terapeutice ulterioare.

Pentru efectuarea unei ecografii se utilizeaza un transductor care este pozitionat pe piele si care trimite ultrasunete (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a putea fi auzite de urechea umana) catre organele si structurile din interiorul cavitatii abdominale.

Undele sunt reflectate ca un ecou de diferitele tesuturi pe care le intalnesc in cale si apoi se intorc inapoi la transductor. Acesta analizeaza undele reflectate, care calatoresc cu viteze diferite in functie de tipul de tesut pe care il intalnesc in cale.

Astfel, ultrasunetele calatoresc cel mai rapid prin tesutul osos si cel mai lent prin aer.

 

Ce este tiroida?

Tiroida este o glanda endocrina aflata la nivelul partii anterioare a gatului, care joaca un rol foarte important pentru functionarea normala a organismului. Ea este implicata in toate metabolismele si comunica cu celelalte glande, influentand in mod direct si indirect activitatea altor organe din corp.

Astfel, hormonii tiroidieni regleaza ritmul cardiac, valorile tensiunii arteriale, temperatura corpului si rata cu care alimentele ingerate sunt transformate in energie. Glanda tiroida are forma de fluture si este localizata in jurul traheei.

 

De ce se face si este importanta ecografia glandei tiroide?

Identificarea cat mai rapida a problemelor de tiroida este facilitata de ecografie, care este una dintre metodele imagistice ce arata foarte clar si usor daca exista modificari in structura glandei (noduli tiroidieni, chisturi, inflamatie, hipertrofie, sau tumori).

 

Când se recomandă acest control la tiroida?

Cele mai importante motive pentru care un medic recomanda efectuarea unui control de tiroida prin intermediul ecografiei tiroidiene sunt:

  1. Obtinerea unor valori anormale ale rezultatelor analizelor care evalueaza functia glandei tiroide (analizele uzuale includ dozarea TSH si freeT4);

  2. Medicul detecteaza un nodul tiroidian prin palparea tiroidei, in cadrul unui examen clinic;

  3. Medicul observa semne de infectie sau inflamatie precum tiroida crescuta in volum sau durerea;

  4. Biopsiile de tesut tiroidian sau din tesuturile inconjuratoare se realizeaza cu ajutorul ghidajului ecografic, astfel incat medicul sa poata identifica cu exactitate tesutul de la nivelul caruia preleveaza proba pentru examinarea ulterioara;

  5. Pacientul are rude de sange cu diferite afectiuni tiroidiene. In acest caz, o evaluare a glandei tiroide prin intermediul ecografiei si dozarii hormonilor tiroidieni poate pune precoce in evidenta eventuale anomalii. Cu cat orice problema este identificata in stadii mai incipiente, cu atat posibilitatile terapeutice sunt mai variate si cu sanse mai mari de succes.

 

Care sunt patologiile asociate dereglarilor glandei tiroide?

Cele mai cunoscute patologii ale glandei tiroide sunt:

  1. Hipotiroidismul: glanda tiroida nu produce suficienti hormoni. Exista o serie de cauze diferite care pot conduce la aceasta afectiune, insa tratamentul consta mereu in substitutia hormonilor tiroidieni. Hipotiroidismul poate fi determinat de inflamatia tioridei (tiroidita), tiroidita Hashimoto, tiroidita postpartum (tiroidita aparuta la femei in perioada imediat de dupa nastere), sau de deficitul de iod. Majoritatea acestor afectiuni sunt mai frecvent legate de sanatatea femeii, iar ponderea de cazuri inregistrate la barbati este semnificativ mai mica.

  2. Hipertiroidismul: glanda tiroida produce hormoni in exces, ceea ce determina aparitia unor semne si simptome specifice. Variantele terapeutice in aceste situatii sunt multiple, in functie de cauza exacta care a determinat excesul de hormoni tiroidieni. Acest tip de dereglare poate fi cauzat de Boala Graves, nodulii tiroidieni secretanti, tiroidita si excesul de iod.

  3. Cancerul tiroidian: aceasta este o afectiune care se intalneste mai frecvent la femei comparativ cu barbatii, si apare mai des in decada a 6-a de viata. 

  4. Gusa: reprezinta cresterea in dimensiuni a glandei tiroide, afectare care poate sa nu modifice functia secretorie a glandei. In alte cazuri, gusa se poate insoti fie de reducerea functiei, fie de cresterea exagerata a secretiei hormonale.

 

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei tiroidiene?

O ecografie de tiroida poate oferi medicului informatii pretioase despre formatiunile suspecte de la nivelul glandei tiroide. Astfel, medicul poate evalua numarul si localizarea formatiunilor, dar poate afla si daca acestea sunt de consistenta solida sau contin lichid.

Cu ajutorul acestei investigatii medicul verifica daca marginile structurii analizate sunt netede sau neregulate, precum si daca aceasta este sau nu alimentata cu sange.

In anumite cazuri, ecografia ar putea detecta noduli de dimensiuni mici, care au o probabilitate scazuta de a dobandi caracteristici canceroase, sau noduli de dimensiuni mai mari, cu posibile microcalcificari, pentru care medicul va recomanda o serie de alte investigatii ulterioare, precum biopsia.

Conform unui studiu, numai o data la aproximativ 111 ecografii de tiroida sunt detetctati noduli cancerosi, iar peste jumatate dintre pacientii la care au fost identificati noduli tiroidieni nu au prezentat niciun semn ulterior care sa ridice suspiciunea de cancer tiroidian.

 

Pregatire pentru ecografia tiroida

Nu este necesara niciun fel de pregatire speciala pentru ecografia de tiroida, pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte, cat si dupa aceasta.

Este util ca pacientul sa nu poarte bijuterii in jurul gatului, sau sa le indeparteze pe perioada efectuarii ecografiei de tiroida, astfel incat medicul sa poata manevra sonda ecografului cu usurinta pe toata suprafata gatului.

 

Cum se defasoara ecografia de tiroida?

Pacientul trebuie sa se dezbrace asa incat sa ofere medicului acces la nivelul gatului si decolteului, apoi sa se intinda pe spate. O sonda va fi intrebuintata de medic pe pielea pacientului folosindu-se un gel special pe baza de apa, care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran.

Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura, ci si miscarea componentelor analizate. Medicul plimba sonda pe gatul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare.

 

Cat dureaza ecografia tiroidiana?

Investigatia poate dura intre 15 si 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare. In cazul in care exista modificari la acest nivel, de tipul nodulilor, chisutilor, sau hipertrofiei, este foarte important ca medicul endocrinolog sa evalueze cu atentie toate caracteristicile leziunii descoperite, chiar daca astfel consultatia endocrinologica se poate prelungi.

In acest fel, raportul ecografic va cuprinde o descriere cat mai exacta si detaliata, pe baza careia se poate forma ulterior un plan terapeutic cat mai eficient din punctul de vedere al nevoilor fiecarui pacient.

 

Avantajele investigstiei

Important de stiut este faptul ca ecografia este o metoda de imagistica medicala care nu prezinta niciun risc, nu este invaziva si poate fi repetata fara griji ori de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiatii).

 

Pret ecografie glanda tiroida

In cadrul centrului medical CardioClinic dispunem de ecografe performante, prin intermediul carora pot fi achizitionate imagini de calitate inalta. In tabelul de mai jos sunt afisate preturile pentru serviciile medicale, la CardioClinic in Bucuresti.

Ecografii generale

Ecografie Doppler vena cava inferioara+ramuri

350 Lei
350 Lei
Ecografie Abdomen Inferior
300 Lei
300 Lei
Ecografie Abdomen Superior
330 Lei
330 Lei
Ecografie Abodmen Total: Inferior si Superior
420 Lei
420 Lei
Ecografie Tiroida
300 Lei
300 Lei

Medici - Ecografie Tiroida

Dr. Alina Maria Dumitru
Medic primar endocrinolog

Competente in ecografie endocrina,
Competente in punctie biopsie cu ac fin ecoghidata noduli tiroidieni.

Dr. Cristina Tîrziu
Medic primar medicina interna si cardiologie

Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti
Competenta in ecocardiografie Doppler si ecografie Doppler vascular

Dr. Lacramioara Dumitrache
Medic primar endocrinolog

Ecografie tiroida.
Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea