Ecocardiografie Doppler de Resincronizare

Ecocardiografie Doppler (Cardiaca)

Ce este o ecocardiografie?

Ecocardiografia (uneori denumita “eco Doppler de cord” sau “ecografie cardiaca“) este o evaluare a inimii care foloseste ultrasunete, cu scopul de a obtine imagini precise ale muschiului cardiac (miocardul), camerelor si structurilor din interiorul inimii, cum ar fi valvele sau alte formatiuni.

Undele sonore isi schimba lungimea de unda atunci cand se lovesc de celulele rosii care calatoresc prin inima si vasele de sange. Aceste modificari ofera informatii valoroase pentru determinarea vitezei si directiei de curgere a sangelui prin inima.

Metoda Doppler este o metoda imagistica ce poate fi utilizata atat in ecocardiografia transtoracica (sonda de ecograf se aseaza pe pieptul pacientului pentru a obtine imaginile), cat si in cea transesofagiana (o sonda de ecograf de dimensiuni mici este introdusa prin cavitatea bucala si apoi prin esofag, organ vecin cu inima, din interiorul caruia se pot obtine imagini de calitate ale camerelor inimii).

Prin aceasta metoda se pot diagnostica probleme ale fluxului de sange si ale presiunii sangelui in arterele care pleaca de la inima, afectiuni care nu ar putea fi identificate prin ecocardiografia clasica.

 

De ce se face si este importanta o ecografie cardiaca Doppler?

Eco Doppler cardiac se poate face din motive diferite, precum evaluarea modului in care functioneaza inima dupa un infarct miocardic (pentru a evalua eficienta functiei de pompa a inimii) sau pentru a vedea cat de bine se misca valvele.

Aceasta investigatie poate arata si daca exista lichid in jurul cordului sau daca inima si vasele mari din preajma sa au dimensiuni si functii normale.

 

Cand este recomandata ecocardiografia?

Este recomandata efectuarea unei ecocardiografii dupa un infarct miocardic, pentru ca medicul sa poata determina daca toate segmentele peretilor inimii contribuie in mod normal la activitatea de pompa a inimii. Este posibil ca zonele care se misca inadecvat sa fi fost afectate in timpul ischemiei cardiace sau sa nu primeasca inca suficient oxigien.

Prin intermediul ecocardiografiei Doppler color, cardiologul poate verifica daca simptome precum dificultatea la respiratie sau durerea in piept sunt cauzate de boli ale inimii.

Detectarea simptomelor de insuficienta cardiaca in timpul unui consult de cardiologie necesita efectuarea unei ecografii cardiace pentru a evalua functia de pompa a inimii, astfel incat sa se poata decide inceperea celui mai eficient tratament.

Palpitatiile cauzate de o aritmie cardiaca recurenta necesita pe langa alte investigatii de specialitate si efectuarea unei ecocardiografii Doppler cardiace.

 

Care sunt avantajele efectuarii unei astfel de ecografii a inimii?

Printre cele mai importante avantaje ale examinarii ecografice Doppler a inimii este reprezentat de faptul ca rezultatele analizei si interpretarea investigatiei pot fi comunicate de catre medicul specialist in timp real, imediat dupa realizarea evaluarii imagistice, sub forma unui raport scris, insotit si de imagini sugestive.

Un alt beneficiu important al ecografiei este reprezentat de faptul ca acest tip de examinare nu implica utilizarea substantei de contrast. Acesta este un avantaj extrem de util pentru pacientii cu alergii la substanta de contact.

 

Pregatirea pacientului pentru ecografia Doppler cardiaca

Ecografia Doppler cardiaca face parte din examinarea normala ecografica si nu presupune niciun fel de pregatire suplimentara din partea pacientului. Acesta poate manca, bea si isi poate lua toate medicamentele in mod normal, atat inainte cat si dupa efectuarea acestei investigatii. 

 

Ce afectiuni pot fi diagnosticate cu Dopplerul cardiac?

Acest tip de ecografie la inima poate oferi medicului specialist informatiile necesare pentru a diagnostica o mare parte dintre bolile de inima, printre care se numara:

  1. Bolile valvelor inimii (cunoscute si sub denumirea de valvulopatii): in mod normal valvele trebuie sa se deschida larg pentru a permite sangelui sa treaca din atrii spre ventriculi si apoi spre arterele principale. Totodata, ele trebuie sa se inchida etans, astfel incat sa nu permita sangelui sa curga printre ele atunci cand sunt unite. Orice deviere de la normal intra in categoria valvulopatiilor.

  2. Bolile camerelor inimii (atrii sau ventriculi): valvele defecte sau hipertensiunea arteriala netratata timp indelungat pot provoca cresterea in dimensiuni a camerelor inimii sau ingrosarea exagerata a peretilor inimii.

  3. Boli cardiace congenitale (boli aparute inainte de nastere): in aceste cazuri pot fi descoperite anomalii ale camerelor inimii sau ale peretelui dintre camerele inimii. Exista si cazuri in care sunt diagnosticate conexiuni anormale intre inima si principalele vase de sange prin intermediul ecografiei cardiace.

 

Ce se intampla in timpul acestei investigatii la inima?

Pulsatii de ultrasunete (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a putea fi auzite de urechea umana) sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la inima, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura, ci si miscarea inimii (a muschiului si a valvelor).

Undele sunt reflectate ca un ecou de diferitele tesuturi pe care le intalnesc in cale si apoi se intorc inapoi la transductor. Acesta analizeaza undele reflectate, care calatoresc cu viteze diferite in functie de tipul de tesut pe care il intalnesc in cale.

Medicul plimba sonda pe pieptul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare si pentru a vedea inima din mai multe perspective, observand daca exista valve bolnave, ingrosari de perete cardiac sau defecte congenitale.

 

Care sunt etapele unei ecografii Doppler la inima?

Pacientul fara o pregatire speciala trebuie sa se dezbrace pana la brau si sa se intinda pe partea stanga, cu bratul stang sub cap. O sonda va fi folosita de medic pe pieptul pacientului, dupa ce aplica un gel special pe baza de apa, care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele.

Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini ale inimii pe un ecran. Este posibil sa auziti un sunet asemanator cu vajaitul vantului pe parcursul investigatiei, care reflecta inregistrarea curgerii sangelui prin inima.

 

Forme speciale de ecocardiografie

 

Ecocardiografia Doppler

Aceasta poate masura fluxul de sange (directia, viteza, volumul) din diferite parti ale inimii. Un exemplu de utilizare este pentru a vedea daca valvele functioneaza corect prin observarea modului in care circula sangele prin ele.

Face parte din examinarea normala ecocardiografica si nu presupune nicio pregatire suplimentara din partea pacientului.

Ecocardiografia Doppler uzuala contine masuratorile standard conform Societatii Europene de Cardiologie.

 

Ecocardiografia avansata

Pacientii cu boli mai deosebite au nevoie de un set suplimentar de masuratori complexe, facute in aceleasi conditii ca o ecografie simpla.

Aceste ecocardiografii avansate se fac in caz de boli valvulare grave, evaluari preoperatorii si postoperatorii (proteze, valvuloplastii), in cardiomiopatii, boli congenitale, miocardite, post chimioterapie sau in neoplasme.

 

Ecocardiografia de resincronizare

In mod normal, diferitele parti ale inimii bat intr-o anumita ordine pentru a asigura o contractie cat mai buna. Anumite boli cardiace afecteaza secventialitatea contractiei, facand inima sa bata asincron, ineficient.

Exista niste parametri ecografici speciali ce masoara sincronismul contractiilor cardiace, fiind masurati la pacientii care au nevoie de terapie de resincronizare sau pentru a monitoriza eficienta acesteia.

 

Cat dureaza o ecografie de cord?

Investigatia poate dura intre 15 si 60 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare. In cazul in care exista modificari la acest nivel, de tipul stenozelor sau insuficientelor valvulare, segmentelor akinetice (cu mobilitate afectata) ale peretilor inimii sau dimensiuni anormale ale cavitatilor inimii, este foarte important ca medicul sa evalueze cu atentie toate caracteristicile leziunii descoperite.

In acest fel, raportul ecografic va cuprinde o descriere cat mai exacta si detaliata, pe baza careia se poate formula ulterior un plan terapeutic cat mai eficient din punctul de vedere al nevoilor fiecarui pacient.

 

Este dureroasa ecografia inimii?

Ecografia inimii este o investigatie complet nedureroasa. Este posibil sa apara o senzatie de presiune sau usor discomfort la contactul sondei cu zonele mai sensibile.

Este necesar insa ca medicul sa aplice sonda de ecograf ferm pe piept, astfel incat sa poata obtine cele mai bune imagini. Senzatia dispare totusi curand dupa finalizarea examinarii.

 

Exista riscuri asociate acestei proceduri?

Atat ecografia standard, cat si ecografia Doppler sunt un tip de investigatii care nu prezinta niciun risc pentru pacient.

O ecografie Doppler este complet non invaziva, nedureroasa si nu presupune niciun fel de iradiere, comparativ cu radiografiile sau CT-ul pentru realizarea carora este nevoie de utilizarea razelor X.

 

Ce se intampla dupa finalizarea investigatiei?

Nu este necesar sa se respecte nicio restrictie imediat dupa finalizarea acestei analize medicale. Rezultatul ecografiei si interpretarea acestuia va vor fi comunicate de catre medicul cardiolog imediat dupa realizarea investigatiei.

In plus, veti primi si raportul scris al serviciilor medicale de care ati beneficiat, insotit de imagini sugestive obtinute de medic in timpul investigatiei.

 

Pret ecografie cardiaca

Centrul medical CardioClinic dispune de ecografe performante, prin intermediul carora pot fi achizitionate imagini de calitate inalta. In tabelul de mai jos sunt afisate preturile pentru serviciile noastre, la CardioClinic in Bucuresti.

Ecocardiografii

 Ecocardiografiile sunt făcute după standardele Societății Europene de Cardiologie
Ecocardiografie GLS – Strain Global cu analiza deformarii miocardice

490 Lei
490 Lei
Ecocardiografie cu injectare de glucoza/ser fiziologic/gelofusine/barbotata

490 Lei
490 Lei
Ecocardiografie Doppler uzuala

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei
Ecocardiografie Doppler Uzuala

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei

Prețurile variază în funcție de medic.

vezi detalii
390 Lei
Ecocardiografie Doppler Avansata
490 Lei
490 Lei
Ecocardiografie Doppler de Resincronizare
490 Lei
490 Lei

Medici - Ecocardiografie Doppler de Resincronizare

Dr. Diana Iancu
Medic primar cardiolog

Competente in ecocardiografie Doppler, ecografie vasculară si in ecocardiografie Doppler transesofagiana.

Dr. Roxana Rimbaș
Medic primar cardiolog

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Conferentiar Universitar in cadrul UMF Carol Davila, Doctor in medicina, Competenta in ecocardiografie transtoracica si transesofagiana, Competenta ecografie Doppler.

Dr. Alexandra Ioana Vasile
Medic primar cardiolog

Cercetator Stiintific
Competenta ecocardiografie generala, transesofagiana si ecografie vasculara
Medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti.

Dr. Silvia Deaconu (Iancovici)
Medic primar cardiolog

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca – Bucuresti.
Competente in ecocardiografie Boli Congenitale Copii si Adulti, ecografie transesofagiana.
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica in bolile cardiace congenitale

Dr. Roxana Onuț
Medic primar cardiolog

Medic in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Bucuresti,
Cercetator stiintific,
Competenta ecocardiografie transtoracica, transesofagiana si ecografie vasculara Doppler,
Acreditare Europeana in ecocardiografia transtoracica.

Îți recomandăm investigațiile de care ai nevoie

Nu știi ce medic să alegi? Ajuta-ne cu cateva detalii despre problema medicală și îți recomandăm medicul potrivit.

Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea
  Foarte multe persoane din ce în ce mai tinere se luptă cu problema picioarelor umflate, în special în contextul ritmului agitat al vieții actuale.
Citeste continuarea
Cum să eviți infarctul miocardic și alte evenimente cardiovasculare grave Să ne amintim de cazul domnului care „Nu era chiar sănătos” și să
Citeste continuarea
Recâștigă-ți viața după un infarct miocardic „Să ne amintim de dl. M ce suferise un infarct miocardic, căruia, din fericire, i-a supraviețuit.
Citeste continuarea