Una din cele mai solicitate și recomandate investigații la CardioClinic, ecocardiografia reprezintă o metodă imagistică ce rareori lipsește dintr-un consult cardiologic. Spre deosebire de alte investigații imagistice, ecocardiografia este nedureroasă, neinvazivă și neiradiantă, permițând diagnosticul a numeroase afecțiuni cardiace la o fracțiune din cost. Doamna Doctor Diana Zamfir, medic la Spitalul Clinic de Urgenta București și la CardioClinic, ne vorbește despre semnificația și importanța ecocardiografiei pentru pacienți.
“Dintre metodele imagistice utilizate pentru vizualizarea inimii, ecocardiografia este investigația folosită cel mai des. Având drept principiu de bază undelesonorede înaltă frecvență (numite și ultrasunete) și fiind neinvazivă, această analiză are avantajul de a putea fi repetată oricând este nevoie, neproducând efecte adverse, cum este cazul investigațiilor iradiante și/sau invazive. În plus, este o metodă aflată actual la îndemana aproape oricărui cardiolog, fie că-și desfașoară activitatea în cabinet sau în spital. Aparatele utilizate pentru efectuarea ei, ecocardiografele, au dimensiuni semnificativ mai mici decât ale celorlalte investigații imagistice folosite pentru studiul inimii (de exemplu,tomografia computerizată, angiografia, imagistica prin rezonanțămagnetică sau scintigrafia cardiacă).
Înainte de efectuarea ecocardiografiei, nu există nicio restricție pentru pacienți (pot să mănânce sau să bea). Pacientul trebuie să se așeze întins pe pat, o sondă fiind plasată la suprafața pieptului acestuia, în dreptul inimii. Sonda emite ultrasunete care pătrund către inima și sunt reflectate înapoi către sondă, fiind transformate în imagini ale inimii, care apar în timp real pe un ecran. Imaginile obținute oferă informații despre cele patru camere ale inimii, despre pereții acesteia, despre cele patru valve cardiace și despre vasele mari care pornesc din inimă (aorta sau artera pulmonară) sau care se întorc către aceasta (venele cave și pulmonare). În general, ecocardiografia nu poate fi utilizată pentru vizualizarea vaselor care hrănesc mușchiul inimii, numite arterele coronare, în acest scop fiind nevoie de utilizarea altor investigații iradiante (de exemplu, angiografia prin tomografie computerizată) sau invazive (angiografia coronariană).
Medicul curant va recomanda ecocardiografia atunci când va dori să afle date despre: dimensiunile inimii și ale pereților săi, mișcarea pereților, forța cu care inima pompează sângele în corp și capacitatea acesteia de a primi sângele înapoi, aspectul și funcționarea valvelor cardiace (valvele mitrală, aortică, tricuspidă si pulmonară), starea învelișului inimii (pericardul), existența unor tumori cardiace sau cheaguri în cele patru cavități ale inimii (cele două atrii și cei doi ventriculi), modificări ale structurii pereților vaselor mari care pleacă sau pătrund din/în inimă, existența unor orificii anormale între camerele inimii sau între camerele inimii și structurile din vecinătatea acesteia, existența unei infecții a inimii si întinderea acesteia.
Ecocardiografia transtoracică durează în general 30-40 minute, rezultatul putând fi oferit imediat după efectuarea acesteia.”
– Dr. Diana Zamfir
Medic cardiolog la CardioClinic