Cardiologie pediatrică: Imediat dupa nastere, in lunile care urmeaza se recomanda evaluari screening ale nou-nascutului care mai nou includ si evaluarea cardiologica . De asemenea pe masura ce copilul creste si ajunge sa practice un sport, parintilor li se spune ca este bine ca micutul sa fie evaluat si de cardiolog pentru a practica sportul in siguranta.
Este important ca parintii sa inteleaga de ce este necesara aceasta evaluare cardiologica si ce presupune. Aduce informatii complete despre inima copilului? Este dificil de efectuat? Aflați detaliile în materialul de mai jos, structurat sub forma unui interviu, folosind intrebarile pe care le primesc deseori.
1. De ce trebuie sa evaluam copii/sugarii din punct de vedere cardiologic?
Bolile cardiace prezente la copii apar cel mai des inca de la nastere din procesul de formare a inimii si se numesc malformatii congenitale cardiace. De aceea se pot diagnostica imediat dupa nastere sau in primele luni de viata. Cu cat diagnosticul malformatiei cardiace este efectuat mai devreme se poate face un plan de tratament, de urmarire care sa asigure dezvoltarea normala copilului. Unele malformatii cardiace mai complexe au indicatie de interventii uneori chiar in urgenta, altele sunt doar urmarite in timp. Important este ca boala cardiaca sa fie cunoscuta pentru a hotari cel mai bun tratament si nivelul de efort care poate fi practicat de acel copil
2. In afara de malformatiile cardiace congenitale mai exista si alte boli cardiace la copil?
Da mai exista si alte boli cardiace la copil , cum sunt aritmiile , cum este aparitia insuficientei cardiace dupa infectii virale sau diverse boli metabolice insa acestea sunt mai rare si in general dau simptome clare.
- Se poate ca sugarul/copilul sa aiba boala cardiaca si sa nu fie simptomatic deloc?
Da, este posibil acest lucru in malformatiile congenitale mai simple cum sunt defectul septal atrial, ventricular si persistenta de canal arterial. In malformatiile complexe cardiace apar in general simptome: sugarul nu creste, poate prezenta cianoza (tegumente albastrui), oboseste la supt si mai tarziu oboseste la efort, poate avea lesinuri etc.
- Ce presupune evaluarea cardiologica pentru copil ? este dureroasa?
Evaluarea cardiologica nu este deloc dureroasa. Presupune un examen clinic cu palparea pulsurilor, ascultarea inimii si plamanului cu stetoscopul, masurarea tensiunii arteriale. Apoi se efectueaza Electrocardiograma (in general la copii mai mari) unde se observa ritmul cardiac, prin plasarea unor ventuze pe piept si la nivelul membrelor. Nu este dureroasa, doar presupune o stare de nemiscare cateva secunde pe care sugarii si copii mici o mentin greu
Ulterior medicul efectueaza ecocardiografia care presupune vizualizarea efectiva a inimii pe un ecran prin plasarea unei sonde cu gel pe suprafata toracelui. Se observa astfel camarutele inimii, se apreciaza functia de contractie, valvele, peretii inimii. Prin ecocardiografie se diagnosticheaza efectiv malformatiile cardiace.
La copii si sugari uneori evaluarea poate fi dificila, mai ales intre 9 luni si 3 ani, la aceasta varsta copii accepta greu sa stea nemiscati, insa cu rabdare pot fi evaluati in bratele parintilor, prin distragerea atentiei cu muzica, filmulete. Este de preferat ca la aceasta varsta sa fie prezenti ambii parinti in consultatie pentru a reusi o evaluare linistita. Pentru sugari si nou nascuti se recomanda sa vina dupa masa si cu o suzeta ajutatoare, acolo unde sugarul accepta.
- Evaluarea cardiologica se poate face la orice varsta?
Da, se poate efectua la orice varsta.
- Ecografia cardiaca sau ECG ul au vreo reactie adversa sau sunt periculoase in vreun fel ?
Nu, sunt investigatii non iradiante, fara riscuri sau reactii adverse. Pot fi repetate de cate ori este necesar.
- Ce este suflul sistolic ? Toti copii au suflu sistolic ?
Suflul sistolic este un sunet pe care il provoaca inima si pe care medicul in aude cu stetoscopul plasat in dreptul inimii. Suflul sistolic poate fi inocent sau functional , atunci cand efectiv se aude activitarea normala a inimii, pentru ca toracele copiilor are peretele subtire. Acesta este prezent la aproape totii copii si nu ingrijoreaza deloc. Suflul sistolic nu este boala, este doar un semn clinic. Se poate afirma insa ca este un suflu fara semnficatie doar dupa efectuarea ecocardiografiei care exclude prezenta unei malformatii cardiace. De aceea toti copii cu suflu sistolic mai ales daca este mai intens sau nou aparut trebuie sa efectueze ecografie cardiaca.
- Este importanta evaluarea cardiologica a copiilor care practica sport de performanta?
Este de preferat ca acei copii care incep sa practice un sport de performanta ( cu mai mult de 3-4 antrenamente pe saptamana) sa fie evaluati de cardiolog prin efectuarea examenului clinic , ECG a unei ecografii cardiace ( este suficient sa fie efectuata o singura data pentru a exlcude malformatile cardiace si apoi numai in caz de simptome sau modificari pe ECG).
ECG apoi se efectueaza anual la sportivi ( este actual cerut standard) pentru ca exista anumite boli (cum este cardiomiopatia hipertrofica) care pot aparea pe pe parcursul copilarilei si este o boala cu risc de complicatii la efort. De aceea daca se constata modificari pe ECG anual se indruma din nou pacientul pentru ecografie cardiaca.
In concluzie evaluarea cardiologica este usor de efectuat, fara riscuri, nu este dureroasa si aduce informatii pretioase, esentiale pentru o viata normala. Este bine sa fie efectuata macar o data dupa nastere, chiar si in absenta oricaror simptome.
Programati-va acum pentru o evaluare specializata a inimii copilului dvs: Programare online.