Hipertensiunea arterială este una din cele mai frecvente boli de pe mapamond. Se estimează că aproximativ 50% dintre români suferă de această boală.
În ciuda faptului că este de cele mai multe ori complet asimptomatică, este o cauză principală de mortalitate cardiovasculară. Acest fapt i-a atras porecla de „ucigaș silențios„.
În momentul în care „vă luați tensiunea”, măsurați de fapt presiunea sângelui în interiorul arterelor. Presiunea ridicată va exercita o tensiune crescută în structura pereților vaselor, ceea ce le va rigidiza, crescând suplimentar presiunea sângelui, formându-se astfel un cerc vicios. Arterele aflate sub tensiune mare se rigidizează cu timpul și sunt predispuse la apariția plăcilor de aterom. Din acest motiv, printre altele, hipertensiunea arterială este factor de risc major pentru ateroscleroză și, implicit, pentru infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral. Mortalitatea în rândul celor cu hipertensiune este semnificativ crescută față de cei fără această situație.
Presiunea arterială are două componente: presiunea „mare” (sistolică) și cea „mică” (diastolică). De aceea, după măsurare, medicul vă va da două valori (de exemplu, 130 cu 80, echivalent pe scurt cu „13 cu 8”). Ambele componente sunt la fel de importante, este suficient ca doar una din cele două valori să fie crescute pentru diagnostic.
În momentul prezenței unei presiuni „mari” peste 139 mmHg SAU a uneia „mici” peste 89 mmHg (adică o presiune peste „14 cu 9”) la două măsurători diferite, este pus diagnosticul de hipertensiune arterială.
Netratată, pe lângă complicațiile enumerate mai sus, poate fi afectată însăși structura inimii, pereții săi îngroșându-se pentru a învinge presiunea ridicată din artere, făcând astfel bătaia sa mai ineficientă și crescând complicațiile. Mai mult de atât, se poate ajunge la puseul hipertensiv, o situație cu simptome puternice de durere de cap, țiuit în urechi, amețeli, respirație grea și altele, toate datorate hipertensiunii.
Investigațiile relevante pentru a urmări tensiunea arterială și efectele ei sunt: consultul cardiologic, monitorizarea ambulatorie a presiunii arteriale pe 24 ore, electrocardiograma (EKG) și ecocardiografia (pentru evaluarea afectării structurii cardiace).
Pentru toate aceste investigații și pentru a evalua dacă aveți hipertensiune, a identifica semne precoce ale complicațiilor sale, sau pentru un tratament personalizat complet vă așteptăm la CardioClinic! Pentru a vă programa, puteți completa formularul din partea dreaptă a acestei pagini, sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea pagină: Contact CardioClinic.
Vă așteptăm cu drag!