Dupa vestea socanta a disparitiei premature a fotbalistului Daniel Prodan si dupa intrebarile ingrijorate ale mai multor pacienti vis-a-vis de „cum poate muri asa rapid un om aparent sanatos, care nu avea nimic” ar trebui cunoscute urmatoarele…
Bolile cardiovasculare si, in particular, boala coronariana aterosclerotica reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Acest fapt se datoreaza prezentei in randul unui numar foarte mare de oameni a factorilor de risc pentru ateroscleroza, implicit ateroscleroza pe arterele coronare, care hranesc muschiul inimii. Principalii factori de risc sunt: fumatul, nivelurile sangvine ridicate de colesterol si alte grasimi crescute in sange, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, factori genetici (care nu trebuie neglijati), obezitatea, stresul etc.
Ateroscleroza, adica formarea placilor de aterom in interiorul arterelor este un proces lent care incepe inca din adolescenta, uneori si din copilarie. Din pacate poate fi un fenomen care evolueaza complet fara simptome, pana la un anumit moment cand deja vasele coronariene sunt sever obstruate de colesterol si cand poate aparea angina (durerile in piept) de obicei, pentru inceput, la efort. Acest simptom poate trimite oamenii la doctor si se pot lua masurile necesare pentru a preveni un dezastru.
Din nefericire exista si situatia nefasta in care prima manifestare a unei boli coronariene este direct infarctul miocardic, sau, si mai rau, moartea subita. Acesta nu apare de obicei cand vasele coronariene sunt perfect „curate„, adica fara placi de aterom. Studiile au aratat ca mai mult de jumatate din infarctele de miocard apar pe placi de aterom care nu obstrueaza sever vasul si deci nu dau simptome, boala existand, dar fiind de fapt ascunsa. Mecanismul infarctului acut este prin „destabilizarea” unei asemenea placi de aterom, adica distrugerea invelisului placii de aterom. Acest fenomen este urmat de expunerea miezului lipidic al placii de aterom la fluxul sangvin, care activeaza rapid cascada coagularii. In foarte scurt timp, la nivelul placii de aterom, care inainte obstrua doar partial vasul, apare si un cheag de sange. Cheagul creste rapid pana astupa complet artera coronara responsabila de nutritia muschiului inimii si astfel apare infarctul acut de miocard. Infarctul acut de miocard este o conditie extrem de instabila in care se poate produce oricand un stop cardiac, mai ales in primele ore, si de aceea pacientii trebuie internati si tratati de urgenta.
Cum poti sa stii daca ai o asemenea boala latenta la nivelul vaselor coronariene si care te expune la un asemenea risc?
Chiar si daca nu aveti nici un fel de simptom legat de inima, trebuie cautati foarte atent toti factorii de risc cardiovascular, se pot calcula scoruri de risc de mortalitate coronariana (cum ar fi SCORE, scor elaborat de Societatea Europeana de Cardiologie). In general infarctul miocardic nu apare la pacienti al caror scor de risc este foarte mic. De asemenea se pot efectua investigatii neinvazive, nedureroase si cu costuri reduse, cum ar fi electrocardiograma de repaus, ecografia cardiaca si chiar electrocardiograma de efort in cazuri selectionate. In plus, se poate cauta prezenta aterosclerozei in alte teritorii arteriale care se pot vedea foarte usor de un medic pregatit in acest domeniu la o simpla ecografie vasculara cum ar fi cea de artere carotide. Se stie ca boala aterosclerotica este un fenomen difuz in general care poate avea manifestari in diverse teritorii vasculare: cerebral, renal, membre inferioare sau inima.
Pacientii cu factori de risc importanti, mai ales multipli, cu scor de risc mare sau cu ateroscleroza in alte teritorii vasculare trebuie sfatuiti apropos de cum isi pot scadea acest risc cardiovascular prin masuri de preventie si tratament. In cazuri selectionate, pot chiar fi trimisi la investigatii suplimentare, cum ar fi angiotomografia de artere coronare cu scor de calciu sau coronarografia invaziva prin care uneori se poate si trata direct boala coronariana avansata, inainte de a se produce infactul miocardic.
In concluzie, infarctul miocardic acut sau moartea subita cardiaca nu apar „degeaba”, in general nu apar pe o inima perfect normal, in ciuda absentei manifestarilor evidente. De obicei exista numerosi factori de risc si/sau o boala coronariana latenta nediagnosticata inca, iar accidentele coronariene acute ar putea fi de cele mai multe ori prevenite prin identificarea si tratatarea la timp a acestora cu ajutorul unui medic cardiolog.
Dr. Alexandra Vasile
Medic Primar Cardiolog, CardioClinic
Din partea echipei CardioClinic, va uram multa sanatate!