Infarctul miocardic apare atunci când arterele care vascularizează mușchiul inimii (arterele coronare) devin „astupate”. Cel mai des, acest fenomen este consecința formării unor plăci de aterom care s-au rupt și peste care s-a format un cheag de sânge. Netratat de urgență, poate duce la necroza mușchiului cardiac și deces.
Dacă aveți o durere debutată brusc sau la efort, intensă, ca o gheară în piept, și știți că ați mai avut dureri toracice în timpul efortului, sunați imediat la 112 și spuneți că credeți că faceți un infarct miocardic. Timpul de ajungere la spital este esențial! Până la sosirea ambulanței, este necesar să nu faceți niciun fel de efort și să luați o aspirină.
În spital, vi se va efectua o electrocardiogramă și alte investigații. Dacă infarctul se confirmă, se va efectua o procedură de dilatare a arterei îngustate pentru a reda fluxul sangvin. De asemenea, vi se pot administra anumite medicamente precum: aspirină, o statină, un beta-blocant și un inhibitor de enzimă de conversie.
După un infarct miocardic, există câteva schimbări pe care le puteți face pentru a riscul de a dezvolta alte probleme cardiovasculare. Este obligatoriu să renunțați la fumat dacă fumați, să reduceți consumul în grăsimi și zahăruri rafinate, să reglați greutatea corporală, să faceți zilnic 30 minute de activitate fizică, să vă controlați valorile tensiunii arteriale și să mențineți glicemia în limite normale dacă sunteți diabetic.
Infarctul miocardic este una din cele mai comune cauze de deces din lume, dar poate fi evitat. Află cum și care este riscul tău individual de a face un infarct miocardic mergând la un consult cardiologic.
Pentru programări la CardioClinic, vă rugăm să completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea adresă: Contact CardioClinic.
Vă urăm multă sănătate și vă așteptăm cu drag!