Coronarografia, arteriografia si cateterismul cardiac
CardioClinic ofera cele mai complexe si detaliate investigatii cardiologice.
Sunt metode de diagnostic invaziv, care se realizeaza in laboratoare special amenajate si dotate.
Prin coronarografie se vizualizeza arterele coronare. Metoda consta in punctionarea arterei femurale si introducerea unui cateter, care este avansat retrograd, sub control radiologic, prin artera iliaca si apoi prin aorta pana la arterele coronare.
Se introduce cateterul selectiv in fiecare artera coronara si se injecteaza substanta de contrast, care permite vizualizarea arterelor coronare. In acest fel se face un bilant complet al tuturor leziunilor coronariene.
In functie de severitatea, localizarea si numarul acestora se stabileste atitudinea terapeutica: tratament medical, angioplastie sau tratament chirurgical. Metoda nu este lipsita de riscuri: substanta de contrast folosita are toxicitate renala, exista riscul de hemoragie sau tromboza la locul de punctie, riscul de aritmii la injectarea substantei de contrast, etc.
Din acest motiv coronarografia este rezervata cazurilor la care tratamentul medical nu este eficient sau suficient, iar pacientul trebuie evaluat inaintea metodei si urmarit in spital minimum 12 ore.
Exista si posibilitatea abordului pe mana, prin punctionarea arterei brahiale. Acest abord este mai comod pentru pacient, pentru ca dupa procedura nu este imobilizat la pat, dar este mai dificil tehnic si are un risc mai mare de tromboza locala, pentru ca artera brahiala are un calibru mai mic.
Arteriografia consta in vizualizarea altor artere decat cele coronare (aorta, artere carotide, artere renale, arterele membrelor, etc). Tehnica este similara cu cea a coronarografiei si impune aceleasi precautii.
Cateterismul cardiac consta in efectuarea de masuratori ale presiunii in cavitatile cardiace, aorta, artera pulmonara. Pentru masurarea presiunilor in cavitatile stangi si aorta, tehnica este similara cu cea a coronarografiei.
Pentru masurarea presiunilor in cavitatile drepte si in artera pulmonara, abordul se face prin punctionarea venei femurale. Indicatiile cateterismului cardiac s-au restrans odata cu dezvoltarea ecografiei cardiace.