Ecografia este una din cele mai ieftine și disponibile investigații din orice unitate medicală. Este atrăgătoare atât pentru pacienți (pentru că nu doare, nu iradiază și este accesibilă), cât și pentru medic (pentru că oferă numeroase informații utile ce orientează diagnosticul). Dr. Cristina Tîrziu, medic primar medicină internă și cardiologie la CardioClinic, explică despre importanța ecografiei în medicină și ce vede un medic în timpul unei examinări ecografice.
Cum și când se folosește ecografia?
„Aproape toate specialitățile medicale folosesc ecografia în diverse scopuri. În rândul cardiologilor, chirurgilor vasculari, medicilor interniști sau ginecologilor (printre altele), ecografia este o investigație imagistică, practic, nelipsită. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a observa structura și funcția mai multor organe. În timpul sarcinii, ecografia este utilizată pentru a observa fătul. Spre deosebire de razele X, ecografia nu expune organismul la radiații ionizante. În timpul unei investigații ecografice, persoana stă de obicei întinsă pe un pat. Medicul utilizează o sondă pe care o trece în dreptul zonei corpului de investigat, în contact direct cu pielea. Sonda emite unde sonore care vor fi reflectate de organe și permite formarea unor imagini pe un ecran.
Ecografia poate fi făcută din diverse motive, printre care:
- Investigarea uterului și ovarelor în timpul sarcinii și pentru a monitoriza sănătatea fătului;
- Diagnosticul afecțiunilor vezicii biliare;
- Evaluarea circulației sângelui la nivelul inimii sau arterelor sau venelor membrelor superioare și inferioare (prin funcția Doppler);
- Pentru a ghida un ac în timpul unei biopsii;
- Evaluarea sânului și tiroidei;
- Investigarea inflamației articulațiilor;
- Evaluarea unor boli metabolice osoase.”
Care sunt riscurile ecografiei?
„Ecografia este o investigație sigură. Pentru că nu se utilizează radiații ci unde sonore, poate fi efectuată fără niciun efect advers de ori de câte ori e nevoie. Nu există absolut niciun risc cunoscut al ecografiei. Ecografia are, însă, niște limite. De exemplu, sunetul nu circulă bine prin aer sau prin os, astfel încât ecografia nu este foarte eficientă în evaluarea unor zone cu gaz sau acoperite de oase, precum plămânii sau capul. Pentru investigarea acestor zone, medicul poate solicita alte investigații, precum o radiografie, un CT, sau un RMN. În plus, anumiți factori pot interfera cu rezultatele ecografiei abdominale: obezitatea sau prezența gazelor la nivelul intestinelor.”
Cum folosește un medic internist ecografia?
„Medicul internist poate folosi ecografia pentru evaluarea mai multor organe sau sisteme de organe. Internistul efectuează cel mai frecvent ecografia abdominală. La o ecografie abdominală, pot fi evaluate diverse structuri abdominale, printre care și porțiunea abdominală a arterei aorte, cea mai mare arteră din organism. Este metoda de elecție pentru detecția unui anevrism de aortă abdominală (o porțiune slăbită din peretele arterei care se lărgește, formând un „sac” supus riscului de ruptură și sângerare). O ecografie abdominală este recomandată tuturor bărbaților între 65 și 75 ani care sunt fumători sau au istoric de fumat pentru detecția unui eventual anevrism de aortă abdominală. Investigația nu este recomandată de rutină în acest scop femeilor sau bărbaților care nu au fumat niciodată.
Pe lângă artera aortă, pot fi evaluate ficatul, vezica biliară, pancreasul, căile biliare, splina și rinichii. Funcția Doppler permite evaluarea fluxului de sânge către organele abdominale.”
Cum folosește un cardiolog ecografia?
„Ecocardiografia este evaluarea ecografică a inimii. Prin intermediul ecocardiografiei, medicul primește instant informații despre funcția inimii și eficiența contracției cardiace, ceea ce îi validează utilitatea în situații urgente, amenințătoare de viață. Medicul poate observa funcția valvelor cardiace, structura mușchiului cardiac și fluxul sângelui la nivelul inimii. În situații excepționale, vi se poate face o injecție intravenoasă cu o substanță numită contrast, care permite vizualizarea mai bună a fluxului sangvin.”
Ce se întâmplă după o ecografie?
„Rezultatele ecografiei sunt disponibile instant. Nu este necesar niciun regim special după efectuarea unei ecografii. Vă puteți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția situației în care medicul vă recomandă altceva. Dacă este necesar, puteți repeta ecografia oricând fără niciun fel de problemă.”
– Dr. Cristina Tirziu,
Medic primar medicina interna si cardiologie