Evaluarea cardiologică se recomandă în primele luni de viață, alături de evaluări screening.
Bolile cardiace prezente la copii apar cel mai des încă de la naștere în procesul de formare a inimii și se numesc malformații congentitale cardiace. De aceea se pot diagnostica imediat după naștere sau în primele luni de viață.
Cu cât diagnosticul malformației cardiace este efectuat mai devreme se poate face un plan de tratament, de urmărire care să asigure dezvoltarea normală a copilului. Unele malformații cardiace mai complexe au indicație de intervenții uneori chiar în urgență, altele sunt doar urmărite în timp.
Important este ca boala cardiacă să fie cunoscută pentru hotărâ cel mai bun tratament și nivelul de efort care poate fi practicat de acel copil.
Pe lângă malformații congenitale, mai există și alte boli congenitale ce apar la copii: aritmii, insuficiență cardiacă după infecții virale sau diverse boli metabolice, însă acestea sunt mai rare. De asemenea, pe măsură ce copilul crește și ajunge să practice un sport, părinților li se spune că este bine ca micuțul să fie evaluat de un cardiolog pentru a practica sportul în siguranță.
Evaluarea cardiologică nu este deloc dureroasă pentru copil, se efectuează la orice vârstă, fără riscuri sau efecte adverse, iar investigațiile sunt non-radiante
Examen Clinic
Electrocardiogramă
Ecocardiografie
Doamna doctor Silvia Deaconu este membru al Societății Române de Cardiologie, membru al Societății Europene de Cardiologie și al Societății Europene de Cardiologie pediatrică și boli cardiace congenitale. Are compentețe în Ecocardiografie Boli Congenitale Copii și Adulți, ecografie Transesofagiană, Ecocardiografie Doppler.