Tromboflebita superficiala – cauza, simptomatologie si tratament
Tromboflebita superficiala mai este cunoscuta ca tromboza venoasa superficiala. Daca pana acum ceva timp era considerata o afectiune benigna, studiile de specialitate efectuate recent (anul acesta) arata ca nu mai poate fi considerata asa. Afectiunea este foarte des asociata cu tromboza venoasa profunda. Uneori chiar cu embolie pulmonara concomitenta. Se considera ca exista, de fapt, alta problema medicala serioasa la baza declansarii acestei afectiuni. Prin urmare, consensul medicilor cu privire la tratamentul acesteia este unul limitat. Si din aceasta cauza sunt necesare cercetari suplimentare. In cadrul acestora este necesara si o trecere in revista a metodei de evaluare si interventie asupra tromboflebitei superficiale. Personalul medical are un rol crucial in evaluarea si tratarea pacientilor cu afectiunea descrisa. Dar ce este, pana la urma, aceasta tromboflebita, cum se declanseaza si cum se poate trata?
1. Ce este tromboflebita superficiala?
Cuvantul „trombo” inseamna cheag, iar „flebita” provine de la o inflamatie existenta intr-o vena. Tromboflebita superficiala este o afectiune de tip inflamator a venelor. Aceasta determina formarea unui cheg de sange la nivelul venelor care poate provoca blocarea uneia sau a mai multor vene. Acest lucru se intampla deoarece fluxul de sange din vena este incetinit. In locul acela se vor vedea umflaturi si va apaarea durerea. Blocajul se intampla, in special, la picioare, dar nu numai. Tromboflebita superficial poate aparea atat la brate, cat si in alte zone ale corpului. Aceasta vena blocata poate fi aproape de suprafata pielii, ceea inseamna ca avem de-a face cu tromboflebita superficiala. Dar vena blocata se poate regasi si la un nivel mai adanc, in interiorul unui muschi, iar aceste lucru inseamna ca este vorba despre o tromboza venoasa profunda. Orice persoana poate dezvolta tromboflebita auperficiala, insa femeile sunt afectate intr-un numar mai mare decat barbatii.
1.1. Tromboflebita superficiala si profunda
Exista doua tipuri de tromboflebita:
· Tromboflebita superficiala – se formeaza un cheag de sange la nivelul unei vene care este mai la suprafata, chiar sub piele. Fiind la suprafata, aceste cheaguri au sanse reduse sa ajunga in plamani. In cazul in care se intampla ca acestea sa ajunga in venele profunde, atunci sansele de a fi purtate pana in plamani sunt mai mari. Afectiunea mai poarta denumirea de tromboza venoasa superficiala.
· Tromboflebita profunda – cheagul de sange se formeaza in venele din interiorul corpului, cele aflate adanc in muschi sau care fac legaturi profunde intre organe. Fiind atat de adanci in corp, aceste cheaguri pot ajunge in plamani si pot bloca fluxul de sange catre plamani. In acest caz este vorba despre embolie pulmonara. In cele mai severe cazuri, embolia pulmonara poate fi cauza unui deces. Pentru tromboza venoasa profunda este obligatoriu tratamentul.
1.2. Care sunt factorii de risc si cauzele in tromboflebita superficiala?
In general, persoanele care au probleme cu sistemul circulator sunt cele mai expuse in cazurile de trombofilie superficiala. In aceasta categorie intra si femeile insarcinate care pot dezvolta afectiunea chiar in timpul sarcinii sau timp de aproximativ 6 saptamani dupa. Cei mai cunoscuti factori de risc si cele mai des intalnite cauze pentru aceasta afectiune sunt:
· Istoricul de tromboflebita superficiala sau profunda;
· Varicele – persoanele care au varice sunt predispuse la a suferi anumite leziuni minore la nivelul venelor, ceea ce poate duce in timp la o inflamare a acestora si la dezvoltarea de cheaguri;
· Injectiile intravenoase – in cazul unor tratamente sau anestezii la care s-au folosit injectii sau perfuzii, la locul injectarii exista riscul de a aparea tromboflebita superficiala, deoarece in acea zona este, de fapt, un traumatism pentru corp;
· Probleme cu coagularea sangelui – din cauza unor astfel de probleme (sau din cauza unor medicamente care ajuta la coagularea sangelui) poate fi declansata aparitia cheagurilor de sange la nivelul venelor;
· Tratamentele cu doze prea mari de estrogen – cresc de pana la 12 ori riscul de a dezvolta tromboflebita superficiala;
· Anumite boli precum poliarterita nodoasa;
· Istoric de cancer;
· Varsta inaintata;
· Obezitatea;
· Fumatul;
· Staza – scaderea fluxului de sange din vene – ce poate aparea in cazul persoanelor imobilizate sau imediat dupa o interventie chirurgicala majora.
2. Cum se manifesta tromboflebita superficiala?
Tromboflebita superficiala incepe cu o tromboza microscopica. Atunci cand apare staza, anumite leziuni minore ale venelor sau sangele nu se coaguleaza normal, acei microtrombi care apar la inceput se propaga, devenind trombi macroscopici. Acestia declanseaza un raspuns inflamator al organismului care are ca rezultat aderenta trombocitelor. Atunci cand venele de la nivelul pielii sunt vizibil afectate, apare o umflatura tare sub piele. Aceasta este foarte sensibila la atingere, devenind dureroasa. In schimb, atunci cand apare blocajul la nivelul unei vene profunde, intregul picior se va umfla si va aparea durerea la fel de profunda.
2.1. Care este simptomatologia tromboflebitei superficiale?
Tromboflebita superficiala are simptome si semne care este recomandat sa fie cunoscute si recunoscute usor:
· Pielea se inroseste, se umfla, este sensibila si apare o iritatie in locul in care este format cheagul, determinand zona sa se incalzeasca;
· Apare durerea atunci cand pe zona inflamata se pune presiune;
· La atingere, vena blocata se simte ca un cordon mai gros si dur care contine un nod si acesta iese in evidenta prin piele;
· Venele afectate si cele din jur se pot vedea mai albastre decat de obicei;
· Pielea poate ramane cu pete in cazul in care umflatura s-a retras;
In cazul unei tromboflebite profunde, durerea este mai puternica si se poate umfla intregul picior sau brat.
Momentul in care trebuie cu necesitate sa apelezi la un medic este momentul in care observi orice vena umflata, rosie si simti durere. De asemenea, trebuie sa apelezi la 112 daca durerea este severa si greu de suportat, daca respiri greu si daca apar dureri la nivelul pieptului sau tusesti cu sange. Mai ales in conditiile in care stii ca ai anumiti factori de risc, acestea pot fi indicii ale unei embolii pulmonare si trebuie intervenit. In caz contrar, medicul de la cardiologie va interveni si va efectua un EKG de repaus sau EKG de efort pentru a fi sigur ca nu sunt probleme cardiace. O ecocardiografie Doppler nu iese nici ea din calcul.
2.2. Complicatiile tromboflebitei superficiale
Chiar daca tromboflebita superficiala nu incepe ca o afectiune foarte grava, aceasta poate deveni daca nu este tratata corespunzator. Evolutia ei este progresiva, durand pana la cateva saptamani sau luni:
· Trombii pot ajunge in venele profunde ale organismului;
· Apare o hiperpigmentare severa pe piele in zona afectata;
· Trombii ce se formeaza ca un nodul devin fermi si sunt persistenti in tesutul subcutanat;
· Se face trecerea la tromboflebita supurativa.
In momentul in care se ajunge la tromboflebita supurativa, complicatiile devin mai serioase:
· Se poate forma un abces metastatic;
· Sangele se infecteaza sever;
· Poate aparea septicemia.
In cazul unei tromboflebite superficiale care nu ajunge la complicatii, decesul este extrem de rar intalnit. Mai mult, este neobisnuit. Cu toate acestea, daca tromboflebita se extinde si ajunge in venele profunde ale organismului, atunci poate creste riscul de embolii pulmonare care, la randul lor, cresc riscul de deces.
3. Care este tratamentul corespunzator in tromboflebita superficiala?
Tromboflebita superficiala are tratament in functie de etiologie, amploare si simptomatologie. Exista o metoda de evaluare – ultrasonografia duplex – care are capacitatea de a oferi o evaluare foarte precisa a bolii si astfel exista sansa de a primi un tratament cat mai adecvat.
In cazul unei afectiuni superficiale aparuta in urma varicelor, tratamentul cu analgezice usoare – aspirina – poate fi de ajutor. Nu sunt recomandate antiinflamatoarele. Daca se utilizeaza un anumit tip de suport elastic, atunci rezultatele sunt si mai bune. Iti poti continua activitatile zilnice fara probleme.
Daca este o afectiune mai severa, severitate indicata dupa gradul de durere, umflaturi si roseata a pielii, tratamentul este diferit. Trebuie aplicate comprese mari, fierbinti si umede, iar bratul sau piciorul trebuie tinut ridicat. Tromboflebita care s-a extins la nivelul venelor profunde poate fi ratata si cu antiinflamatoare.
3.1. Tromboflebita superficiala – tratament cu ciorapi compresivi
Ciorapii compresivi fac parte din categoria tratamentelor adjuvante. Acestia sunt deseori ignorati, insa ei sunt foarte eficienti. Sunt foarte elastici si asigura un grad de compresie foarte mare la degete si scade treptat catre coapsa.
Datorita acestei compresii, volumul venos se reduce cu 70%. In acelasi timp, creste viteza fluxului sangvin in venele profunde, ceea ce ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta si de a evolua tromboflebita. Mai mult, activitatea fibrinolitica intrinseca locala creste.
In fazele incipiente ale tromboflebitei superficiale la nivelul piciorului, atarnarea acestuia fara suport extern oferit de ciorapi sau bandaje elastice, duce la umflarea picioarelor si intensificarea durerii.
3.2. Tromboflebita superficiala – tratament farmacologic
In momentul de fata, optiunile de tratament se concentreaza pe rezolvarea simptomelor, dar si prevenirea recurentei. Insa cel mai important, tratamentul farmacologic previne extinderea trombozei la nivelul venelor profunde, lucru care ar putea duce la tromboembolism. Anterior noilor optiuni de tratament, studiile au aratat faptul ca antiinflamatoarele din categoria nesteroidiene si heparina sunt printre primele optiuni:
· Antiinflamatoare nesteroidiene – Eficacitatea lor este similara cu cea a heparinei in reducerea riscului de extindere a tromboflebitei superficiale in sistemul venos profund, impreuna cu scaderea posibilitatii de recidiva. In plus, ele sunt adesea mai practice si mai usor de administrat decat heparina.
· Heparina – Anticoagularea cu heparina este foarte buna in reducerea semnelor si simptomelor locale. De asemenea reduce propagarea tromboflebitei superficiale la tromboza venoasa profunda. In plus, heparina este utila si este recomandata atunci cand exista semne clare de tromboza profunda.
In 2013, cercetatorii au descoperit ca fondaparinuxul este o optiune buna pentru tratamentul tromboflebitei superficiale si prevenirea unora dintre complicatiile asociate acesteia.
3.3. Tromboflebita superficiala – tratament prin excizie
Vena tromboflebitica poate fi excizata. Pacientii care prezinta semne si simptome de tromboflebita septica necesita excizie venoasa urgenta pentru a controla focarul septic si a nu ajunge la septicemie. Aceasta se realizeaza de obicei printr-o incizie directa peste vena care sa permita indepartarea segmentului trombozat infectat, impreuna cu alte regiuni de tesut din jur care pot necroza.
Tratamentul chirurgical poate fi luat in considerare si pentru pacientii cu tromboflebita safena. Acest lucru este cel mai adesea luat in considerare daca procesul se extinde in sus spre vena femurala sau poplitea in ciuda anticoagularii. De asemenea, aceasta metoda se poate folosi si la un pacient cu o contraindicatie la anticoagularea sistemica.
3.4. Tromboflebita superficiala – tratament prin punctie si evacuare
O sectiune dureroasa a unei vene la nivelul superficial al pielii care contine un cheag de sange palpabil poate fi tratata prin incizie sau prin punctie, cu un ac de calibrul 18, si astfel se evacueaza cheagul. Inainte, insa, se face anestezie locala. Aceasta procedura produce adesea o usurare rapida si o scadere rapida a inflamatiei.
Punctia si evacuarea sunt mai putin eficiente in prima saptamana dupa aparitia simptomelor, deoarece peretele vasului este ingrosat, iar cheagul in sine este mai coeziv in faza incipienta a flebitei.
3.5. Tromboflebita superficiala – tratamentul in cazurile septice si supurative
Daca tromboflebita este asociata cu un cateter, dispozitivul trebuie indepartat imediat. Daca pacientul este in stare septica, trebuie administrate antibiotice adecvate. Daca se suspecteaza o tromboflebita supurativa, este indicata excizia imediata si completa a tuturor venelor implicate. Rana poate fi lasata deschisa pentru inchiderea secundara. De asemenea, se poate pune grefa ulterior. Utilizarea antibioticelor sistemice adecvate este intotdeauna indicata.
In concluzie, tromboflebita superficiala este o afectiune inflamatorie-trombotica frecventa, in care se dezvolta un tromb – cheag de sange – intr-o vena situata in apropierea suprafetei pielii. Majoritatea venelor superficiale care dezvoltă tromboza au si flebita, spre deosebire de tromboza venoasa profunda care o afectiune uneori asimptomatica în care flebita poate fi absenta. Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt usor de recunoscut. Este recomandata prezentarea la medic pentru orice semn minor pentru a evita dezvoltarea unei tromboze profunde care poate avea consecinte serioase. Optiunile de tratament sunt cele mai bune si, din fericire, aceasta este o afectiune care se poate trata minim invaziv.
Sursa foto: freepik.com