Arteriopatii

SINDROMUL DE ISCHEMIE PERIFERICA CRONICA

Arteriopatiile sunt provocate in primul rand de ateroscleroza, iar principalul factor de risc pentru arteriopatia aterosclerotica il constituie fumatul.

Arteriopatia aterosclerotica afecteaza in primul rand arterele mari ale membrelor inferioare – artere iliace, artere femurale. Se produce ingustarea ( stenoza) sau ocluzia acestor artere. Simptomul dominant este durerea la nivelul muschilor, care apare la mers si cedeaza la repaus. Acest tip de durere se numeste claudicatie intermitenta. Sediul claudicatiei depinde de sediul leziunii arteriale: poate apare la nivelul gambei, al coapsei sau al fesei.

In stadiile avansate durerea apare la distante foarte mici de mers si apoi chiar in repaus, devenind permanenta. Ulterior se produc asa numitele modificari trofice la nivelul membrelor – modificari de culoare ale pielii, reducerea pilozitatii, aparitia ulceratiilor si necroza.

Diagnostic

Arteriopatiile se diagnosticheaza prin:

  • Examen clinic
  • Ecografie Doppler vascular
  • Arteriografie.

Cum se trateaza

Tratamentul consta in stadiile precoce in corectarea factorilor de risc si in oprirea fumatului. In plus se recomanda mersul pe jos care determina dezvoltarea circulatiei colaterale si intarzie evolutia bolii.
In stadiile avansate tratamentul este chirurgical sau interventional – angioplastie. Metoda de rezolvare a leziunii depinde de anatomia acesteia ( stenoza/ocluzie, lungime, calcificari, etc.). Daca nu se intervine la timp, se poate ajunge la amputatie.

Atunci cand leziunea aterosclerotica este situata la nivelul aortei terminale, inainte de bifurcatia acesteia in cele doua artere iliace, vorbim de sindrom Leriche. In sindromul Leriche claudicatia apare la ambele fese, iar la barbati apare si impotenta. Tratamentul este chirurgical.

TROMBANGEITA OBLITERANTA

Este o forma particulara de afectare arteriala nonaterosclerotica, care apare in special la barbatii tineri, fumatori. Sunt afectate arterele mici de la nivelul gambei. Se poate asocia si tromboflebita superficiala.

Tratament

De obicei tratamentul este medical: oprirea fumatului (esentiala), medicamente vasodilatatoare si antiagregante, gimnastica si exercitii de mers. Tratamentul chirurgical sau interventional de corectie, deseori nu este aplicabil din cauza afectarii vaselor de calibru mic, situate distal.

Se poate practica simpatectomie lombara (extirparea unor ganglioni nervosi situati lombar) – operatie cu rol paleativ, de calmare a durerilor si favorizare a vasodilatatiei arterelor.
In stadiile tardive se ajunge la amputatie.

SINDROMUL DE ISCHEMIE PERIFERICA ACUTA

Consta in ocluzia brusca a unei artere provocata de un cheag de sange. Se poate produce prin doua mecanisme:

Tromboza locala, de obicei pe o artera care are deja stenoze aterosclerotice; este precipitata de deshidratare, efort, etc. Embolia periferica: apare pe artere normale, prin migrarea unor cheaguri de sange, care de regula se formeaza in atriul sau in ventriculul stang in diverse afectiuni cardiace: fibrilatie atriala, anevrism de ventricul stang; in endocardita infectioasa se poate produce embolie periferica cu vegetatii.

Tabloul clinic este dominat de durere intensa la nivelul membrului afectat, la care se adauga paloare si racirea tegumentelor; ulterior se instaleaza si tulburarile de sensibilitate si motilitate ( pacientul nu mai simte si nu mai poate misca degetele).

Tratament

Sindromul de ischemie periferica acuta trebuie tratat de urgenta. Daca ocluzia este la nivelul arterelor de deasupra genunchiului, tratamentul este chirurgical : de obicei consta in embolectomie ( scoaterea cheagului de sange). Daca ocluzia este la nivelul arterelor gambei, tratamentul este medical : tratament anticoagulant cu heparina.

Complicatii

In absenta unui tratament corect, aplicat inca din primele ore de la debut, se produce necroza musculaturii si se ajunge la amputatie.

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea