Sa presupunem cazul unui barbat care prezinta trei episoade de vedere incetosata debutata brusc in ochiul drept. Fiecare episod a durat cinci minute si dupa fiecare, vazul sau a revenit la normal. Ingrijorat de problema sa, barbatul merge la un examen oftalmologic.
Examenul oftalmologic demonstreaza ca vazul pacientului este bun, iar presiunea din interiorul ochilor normala. Cand, insa, pupilele pacientului au fost dilatate si un doctor a privit mai atent in ochii sai, a fost identificat vinovatul: un cheag aflat la nivelul arterei care iriga ochiul bloca fluxul de sange catre ochi.
Aceste cheaguri sunt formate de obicei din colesterol si grupari de plachete sangvine (un tip de celula aflata in sange) si, in cazul acestui barbat, origina din artera carotida, artera principala care furnizeaza capului si gatului sange.
Cheagul acesta reprezinta o problema serioasa de sanatate – persoane cu un obstacol in arterele ochiului au un mare risc de accident vascular cerebral, ce poate duce la paralizie sau deces.
Acest caz ilustreaza faptul ca simptomele vizuale pot fi un semn de alarma privind bolile cardiovasculare. Pacientul din cazul de mai sus nu avea niciun istoric de probleme oculare, dar avea niveluri ridicate de colesterol.
Cheagul din ochiul sau a fost un fragment dintr-o placa de aterom situata la nivelul arterei carotide, care s-a desprins si a circulat in sange, ajungand la nivelul unei artere mai mici de la nivelul ochiului. Consecinta a fost lipsa temporara a aportului de sange si tulburarile vizuale ale pacientului.
Examenul ochiului poate fi o metoda simpla de a evalua sistemul vascular. Este foarte rar ca o problema vasculara in alte parti ale corpului sa nu fie vazuta si in vasele de sange ale ochiului.
Tulburarea de vedere a acestui pacient (numita „amaurosis fugax”) a dus la diagnosticul unei ingustari de 80% a arterei carotide datorita aterosclerozei, care a necesitat o procedura numita endarterectomie, dupa care pacientul nu a mai avut nicio problema vizuala si este protejat de accidentele vasculare cerebrale.
Pentru un anumit numar de pacienti, tulburarile vizuale pot fi singurul simptom al bolilor cardiovasculare.
Orice tulburare de vedere, chiar daca temporara si nedureroasa, trebuia neaparat si urgent investigata. In aceasta situatie, o consultatie la un medic cardiolog poate fi salvatoare de viata.
Pentru consulturi si investigatii la medici cu peste 15 ani de experienta in cele mai mari spitale din Bucuresti, va asteptam la CardioClinic! Pentru a va programa, va rugam sa completati formularul de pe aceasta pagina, sau sa apelati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.
Va uram multa sanatate!