Fibrilatia Atriala este una din cele mai frecvente defecte ale ceasului inimii, ducand la batai neregulate (aritmii). Aceasta boala poate fi asociata cu alte afectiuni, precum hipertensiunea, cardiopatia ischemica, boli ale valvelor inimii, insuficienta cardiaca si altele. In 10% din cazuri, nu este asociata cu nicio alta boala.

Fibrilatia atriala poate cauza urmatoarele simptome:

  • Palpitatii
  • Ameteli
  • Oboseala
  • Durere in piept
  • Respiratie grea

Cu toate acestea, in pana la o treime din cazuri nu cauzeaza niciun simptom.

Mai jos discutam despre cateva mituri despre fibrilatia atriala:

Mitul #1: Daca ai doar unul sau doua episoade de fibrilatie atriala, nu vei mai avea

Realitatea: Fibrilatia atriala este aproape intotdeauna cronica. Necesita tratament pentru toata viata pentru a evita accidentul vascular cerebral si insuficienta cardiaca. Initial se poate prezenta cu cateva episoade (paroxistica), dar cu timpul se perrmanentizeaza.

However, up to 30 percent of A-fib episodes cause no symptoms at all. Below, Walid Saliba, MD, Director of the Electrophysiology Lab and the Center for Atrial Fibrillation in Cleveland Clinic’s Miller Family Heart & Vascular Institute, addresses some common myths about A-fib:

Mitul #2: Cardioversia poate opri fibrilatia atriala

Realitatea: Cardioversia electrica poate „soca” inima in ritmul normal, dar nu garanteaza ca acest ritm va fi sustinut.

Mitul #3: Medicamentele nu functioneaza daca inca ai episoade de fibrilatie atriala

Realitatea: Medicamentele nu pot vindeca fibrilatia atriala, dar ii pot elimina simptomele scazand frecventa si durata episoadelor. In plus, tratamentul anticoagulant functioneaza in continuare pentru a preveni formarea cheagurilor si, deci, a accidentului vascular cerebral.

Mitul #4: Daca faci ablatie, nu mai ai nevoie de tratament anticoagulant

Realitatea: Decizia de a opri tratamentul anticoagulant depinde de factorii de risc pentru accident vascular cerebral, si nu de succesul tratamentului prin ablatie. Ablatia este o procedura invaziva care nu implica nicio „trauma” dincolo de o mica intepatura in zona coapsei, prin care medicul electrofiziolog cauterizeaza regiunea din inima responsabila de declansarea fibrilatiei atriale.

Mitul #5: Daca iei medicamente pentru fibrilatie atriala si nu mai ai simptome, esti vindecat

Realitate: Fibrilatia atriala nu poate fi vindecata, dar ablatia sau chirurgia se apropie de asta si duce la scaderea semnificativa a riscurilor si simptomelor. Nu este nicio graba de a face o ablatie daca tramentul medicamentos este eficient.

 

Episoadele de fibrilatie atriala pot fi declansate de stres, efort fizic, stimuli emotionali puternici. Consultati cat mai repede un medic cardiolog daca aveti palpitatii sau simptomele descrise mai sus. Pana atunci, pentru a scadea riscul aparitiei fibrilatiei atriale, este recomandat sa:

 

  • Renuntati la fumat
  • Consumati cat mai putin alcool
  • Faceti efort fizic conform recomandarilor medicului
  • Scadeti consumul de cafea
  • Cititi ingredientele medicamentelor pentru tuse sau raceala care pot contine stimulante

Daca aveti griji privind fibrilatia atriala sau orice alta problema cardiaca, medici cu peste 15 ani de experienta in cele mai marei spitale din Bucuresti va asteapta la CardioClinic! Pentru a va programa, va rugam sa completati formularul de pe aceasta pagina sau sa sunati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea adresa: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea