Dr. Andrea Mitescu de la CardioClinic, medic cu dublă specialitate (medic primar în medicină de urgență și specialist în cardiologie) cu peste 15 ani de experiență medicală, tratează în următoarele rânduri o temă ce trebuie cunoscută de oricine: cum salvezi viața unui persoane care suferă un stop cardiac.
„Una din primele cauze de mortalitate in Europa ramane moartea subita de cauza cardiaca. Stopul cardiac se defineste ca oprirea brusca a activitatii inimii, astfel incat victima devine inconstienta, fara respiratie normala si fara semne de circulatie a sangelui. Daca nu se aplica rapid masuri pentru restabilirea functiilor vitale, va avea loc decesul – moartea subita.
Cel mai mare risc de stop cardiac il au pacientii cu boala coronariana (cardiopatie ischemica), dar moartea subita de cauza cardiaca poate surveni si in alte boli structurale ale inimii, de exemplu in insuficienta cardiaca din cardiomiopatii, in miocardite, hipertrofie ventriculara stanga de diverse cauze, sau boli (cu sau fara afectare structurala cardiaca) insotite de tulburari ale ritmului inimii.
La marea majoritate a stopurilor cardiace la care s-a putut obtine inregistrarea ritmului inimii in momentul instalarii stopului, sau aproape de acest moment, s-a constatat ca este vorba de fibrilatie ventriculara (aceasta este o tulburare maligna de ritm caracterizata prin dezorganizarea totala a activitatii electrice a inimii, consecinta fiind oprirea contractiilor inimii). Interventia prin manevre de resuscitare cardiopulmonara, reprezentate de compresii toracice externe (masaj cardiac) si respiratie artificiala, precum si defibrilarea precoce – aplicarea unui soc electric cat mai aproape de momentul instalarii acestei tulburari catastrofale de ritm, ar putea restaura ritmul normal al inimii si conduce la reluarea functiilor vitale – respiratia si circulatia. In cateva minute, daca nu se intervine, consecintele opririi cordului vor deveni ireversibile (in special la nivelul creierului, care nu rezista in lipsa oxigenului). Cu cat aplicarea acestor masuri se initiaza mai precoce, cu atat sansele de supravietuire ale victimei sunt mai mari.
Desigur ca pentru aplicarea rapida a masurilor necesare restaurarii functiilor vitale la pacientul in stop cardiac, este important ca aceasta situatie sa fie identificata la timp si corect. Atunci cand un astfel de eveniment survine la domiciliu sau in strada, ghidul actual pentru resuscitare al Consiliului European de Resuscitare subliniaza importanta cruciala a interactiunii dintre martorul evenimentului (de cele mai multe ori personal non-medical) care recunoaste stopul cardiac si intervine prin alertarea rapida a sistemului de urgenta si initierea manevrelor de resuscitare si dispecerul medical (care va furniza instructiuni pana la sosirea unui echipaj calificat pentru efectuarea resuscitarii) precum si posibilitatea de a obtine si folosi in timp util un defibrilator automat.
Recunoasterea stopului cardiac poate fi dificila, mai ales pentru un martor care nu are instruire in acest sens, iar de rapiditatea cu care se intervine depinde in mare masura posibilitatea unei resuscitari reusite. Pentru a scurta timpul pana la mobilizarea unui echipaj de urgenta, ghidul Consiliului European de Resuscitare recomanda ca martorii sa suspecteze stopul cardiac, sa apeleze sistemul medical de urgenta (sunand la numarul unic pentru urgente 112) si sa initieze manevrele de resuscitare la victima inconstienta (care nu raspunde la stimuli) si care nu respira normal. Aceasta recomandare vine dupa ce verificarea prezentei pulsului la artera carotida s-a dovedit a fi o metoda lipsita de acuratete pentru confirmarea prezentei sau absentei circulatiei spontane, motiv pentru care nu mai este recomandata de ghidurile pentru resuscitare! De asemenea se insista pentru recunoasterea absentei respiratiilor normale, precum si recunoasterea respiratiei agonice (respiratii cu frecventa rara, profunde, adesea insotite de un sunet ca un sforait), care nu trebuie confundata cu respiratia normala. La apelarea sistemului medical de urgenta, dispecerul medical care va prelua cazul va putea chestiona apelantul asupra situatiei victimei, furnizand apoi indicatiii pentru initierea menevrelor de resuscitare cardiopulmonara. Daca se poate obtine un defibrilator automat, acesta va trebui pornit si folosit conform instructiunilor verbale inregistrate (sau instructiuni scrise, afisate) pe care acesta le ofera.
Sigur ca multi oameni au o retinere in a se implica in astfel de situatii, de cele mai multe ori generata – firesc – de teama de a nu face mai mult rau victimei. Trebuie mentionat si ca multe victime nu supravietuiesc stopului cardiac, chiar daca se intervine rapid si corect. O persoana informata insa va sti ca in lipsa oricarei interventii, deznodamantul fatal este inerent. Atunci cand secundele fac diferenta intre viata si moarte, implicarea si determinarea de a ajuta printr-un apel si cateva gesturi usor de executat pot recupera timp pretios pentru salvarea unei vieti.”
- Dr. Andrea Mitescu, Medic Primar Medicină de Urgență, Medic Specialist Cardiologie, CardioClinic.
Pentru a vă programa la Dr. Andrea Mitescu la CardioClinic, vă rugăm să completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea pagină: Contact CardioClinic.
Vă așteptăm cu drag!