Carbohidrații trebuie să reprezinte aproximativ 50-60% din dieta oricărei persoane. În linii mari, ei există sub 2 forme majore în mâncărurile noastre: carbohidrați simpli (sau zahăruri) și carbohidrați complecși.

Carbohidrații complecși se găsesc din plin în orezul brun, năut, linte, cartofi dulci, pâine integrală, paste integrale etc. Se digeră într-o perioadă lungă și mâncați cum trebuie se depun mai greu sub formă de grăsime.

Carbohidrații simpli, zahărurile, însă, tind să se depună rapid sub formă de grăsime (subcutanată sau la nivelul diverselor organe, printre care și artere. Ei sunt conținuți din plin în prăjituri, deserturi, sau adăugate de noi în cafele, ceaiuri etc.

Dacă o persoană renunță complet la consumul de zahăr:

  • în timp de câteva ore, nivelurile hormonilor din sânge se schimbă; nivelul de insulină va coborî (hormon anaoblizant – favorizează depunerea grăsimii). Este foarte dificil să slăbești având niveluri mari de insulină. În plus, poate apărea rezistența organismului la insulină ce poate duce la diabet zaharat.
  • în timp de câteva zile/săptămâni, nivelurile de trigliceride și LDL-colesterol („colesterol rău) din sânge vor coborî, scăzând odată cu ele și riscul de a face complicații grave de tipul infarctului miocardic.
  • după perioade mai lungi de timp, se va schimba modul în care este perceput gustul și nu va mai fi simțită la fel de puternic nevoia de dulciuri. Individul se va simți satisfăcut după cantități mult mai mici de zahăr.

Pentru a evalua care este riscul dumneavoastră de a dezvolta complicațiile unei diete bogate în zahăr, medicul cardiolog v-ar putea recomanda anumite investigații complet nedureroase și neinvazive, dar foarte eficiente, precum electrocardiograma (EKG), ecografia Doppler, sau ecocardiografia, pe lângă analizele de sânge specifice.

Pentru programări la oricare din medicii endocrinologi/diabetologi sau cardiologi de la CardioClinic, vă rugăm să completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următoarea pagină: Contact CardioClinic.

Vă urăm multă sănătate și vă așteptăm cu drag!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea