Bradicardie sinusală – cauze, simptome și tratament
Bradicardia, în termeni simplu de înțeles, reprezintă o frecvență cardiacă mai lentă decât cea normală. Astfel că, dacă un adult sănătos are o inimă care bate cu aproximativ 60-100 de ori pe minut, un pacient diagnosticat cu bradicardie sinusală are o inimă care bate cu mai puțin de 60 de bătăi pe minut.
Iată, deci, tot ce trebuie să știi despre acest diagnostic, ce simptome are bradicardia sinusală, cum se poate trata și care sunt cauzele care o provoacă.
1. Bradicardie sinusală – ce înseamnă
Dacă până acum nu știai ce înseamnă bradicardie sinusală și ce este bradicardia sinusală mai exact, aceasta se explică prin bătaia mult mai lentă a inimii decât ar fi în mod normal și așteptat de la un adult.
Acesta, însă, poate reprezenta o problemă gravă în timp, dacă nu este tratată corespunzător și dacă este neglijată de către pacient. Astfel de probleme cardiace, netratate, pot crea consecințe grave asupra organismului. O bradicardie sinusală înseamnă, totodată, că sângele bogat în oxigen atât de important și indispensabil vieții nu ajunge în cantitate suficientă în organism pentru că inima nu pompează suficient de mult și de repede. Nu numai că inima nu pompează suficient de repede și de mult sânge, dar lipsa încărcării organismului cu sânge cu oxigen suficient ca în cazul unui adult sănătos poate afecta restul organelor și țesuturilor.
Există, însă, și cazuri în care în mod fiziologic, adică normal, ritmul cardiac al persoanei era unul scăzut, spre exemplu în timpul somnului. De știut este și faptul că persoane precum atleții sau sportivii de performanță au un ritm cardiac mai scăzut, deoarece inima acestora este mai puternică și reușeste, astfel, să pompeze suficient sânge prin mai puține bătăi cardiace. În aceste cazuri, sănătatea organismului nu este afectată de condiția cardiacă.
Există mai multe tipuri de bradicardie sinusală, precum cea de gradul 1, 2 sau 3, iar în funcție de gravitatea acestora se poate prescrie un anumit tip de tratament. Când vine vorba despre blocul cardiac de gradul 1, care este cea mai ușoară formă, semnalele electrice din atrii ajung la ventriculi, dar într-un mod încetinit, și în general în acest caz nu este nevoie de tratament, dacă nu există complicații.
La blocul cardiac de grad 2, nu toate semnalele cardiace mai ajung în ventricule, iar unele bătăi sunt lente și neregulate. Mai apoi, în cazul unui bloc cardiac de grad 3, adică unul complet, niciunul dintre impulsurile cardiace care ar trebui să ajungă în ventriculi din atrii nu ajunge, astfel că în aceste cazuri este nevoie de un stimulator cardiac.
2. Bradicardie sinusală – simptome
Simptomele unei afecțiuni precum este bradicardia sinusală sau bradicardia sinusală cu aritmie sinusală pot fi relativ ușor de depistat în cazul majorității pacienților. Simptomele de bradicardie sinusală pot fi identificate cu ajutorul unor aparate precum EKG de repaus, EKG de efort, o ecocardiografie Doppler, toate aceste aparate regăsindu-se în cadrul unei clinici specializate de cardiologie. În același timp, dacă aceste simptome nu sunt descoperite la timp și afecțiunea nu este tratată corespunzător, în lipsa unui tratament adecvat bradicardia poate avea drept consecințe insuficiența cardiacă, leșinul frecvent sau chiar stop cardiac.
Iată, deci, la ce simptome ar trebui să acorzi mare atenție atunci când le observi:
- Stare generală proastă
- Slăbiciune a corpului frecventă
- Amețeală
- Dureri de cap
- Leșin
- Stări de confuzie
- Durere la nivelul pieptului
- Respirații scurte
- Tulburări de vedere
- Paloare a pielii
- Cianoză/ Albăstrire a pielii
- Intoleranță la efort
3. Cauzele bradicardiei sinusale
Pentru a se produce afecțiunea cunoscută sub numele de bradicardie sinusală, este necesară apariția unei afecțiuni la nivelul rețelei electrice cardiace, care să se producă atât în cazul stimulilor electrici, cât și în mecanismul lor de conducere. Sursa corpului care generează impulsuri electrice care determină contracția miocardului, respectiv bătăile inimii, prin pompare de sânge cu oxigen și cu dioxid de carbon este nodul sinusal.
Mai exact, inima are patru camere, și anume două atrii și două ventricule, iar nodul sinusal este un stimulator cardiac natural care se situează în atriul drept și care controlează ritmul cardiac, prin provocarea impulsurilor electrice ce inițiază bătăile inimii. Astfel de impulsuri electrice traversează atriile, le determină să se contracteze și, astfel, pompează sânge în ventricule. În momentul în care nodul sinusal nu mai poate funcționa în parametri optimi pentru a determina numărul normal de bătăi ale inimii pe minut, apar așa-numitele tulburări ale ritmului cardiac.
La anumiți pacienți, problema nodului sinusal a provocat alternarea ritmului cardiac lent cu cel rapid, afecțiune numită sindromul bradicardie-tahicardie.
Mai există o altă cauză care poate determina apariția bradicardiei, și anume infactul de miocard. Atunci când se produce un infarct de miocard, pacientul rămâne cu o parte a inimii care este necrozată, adică unde celulele sunt moarte și nu mai funcționează. În astfel de cazuri, inima suferă leziuni ireversibile care îi vor afecta activitatea și, implicit, care afectează sănătatea organismului și buna funcționare a acestuia.
Bineînțeles, la fel cum se întâmplă în majoritatea afecțiunilor medicale, și în cazul bradicardiei sinusale, apariția acesteia poate fi favorizată de anumiți factori precum o vârstă înaintată a pacientului, fumatul excesiv, stresul excesiv ori chiar consumul de alcool sau de droguri, indiferent de tipul acestora.
Mai pot exista și alte cauze care pot duce la apariția bradicardiei sinusale, precum:
- Hipotiroidism
- Cardiomiopatia
- Miocardita
- Dezechilibre electrolitice de potasiu, magneziu, sodiu
- Apnee în somn
- Malformații cardiace congenitale
- Anumite medicamente luate frecvent
4. Bradicardie sinusală – tratament
În funcție de momentul în care este depistată și de gravitatea situației, bradicardia poate fi tratată mai simplu sau mai complex. Cauza este principalul factor care poate determina tratamentul acesteia. Există cazuri relativ simple de bradicardie, unde aceasta nu afectează calitatea vieții și unde nu este necesar un anumit tratament, dar există și cazuri severe.
Atunci când bradicardia sinusală este provocată de hipotiroidism, tratarea afecțiunii acesteia poate remedia apariția bradicardiei și poate duce la normalizarea ritmului cardiac. În cazul în care aritmia sinusală a fost cauzată de medicamente, doza lor poate fi diminuată pentru a remedia afecțiunea inimii sau pot fi chiar schimbate. În situațiile în care bradicardia este cauzată de anumite malformații cardiace congenitale, acestea pot fi corectate în mod chirurgical sau minim invaziv, respectiv intervențional și corectarea lor poate duce la normalizarea ritmului cardiac.
Bradicardia, în cazul în care este provocată de defecțiuni ale rețelei electrice a inimii, poate fi corectată prin implantarea unui stimulator cardiac ce va analiza constant activitatea cardiacă, va detecta modificările de ritm cardiac și va descărca anumite șocuri electrice pentru a corecta modificările de ritm.
Când vine, însă, vorba despre profilaxia bradicardiei, această boală nu poate fi evitată în toate cazurile, dar poate fi prevenită prin anumite măsuri de prevenție a bolilor cardiace care au drept consecință bradicardia. Astfel, pot fi luate măsuri de prevenție pentru profilaxie a bradicardiei precum o activitate fizică constantă, controlul periodic al greutății, alimentația sănătoasă, renunțarea la fumat și la alcool, evitarea drogurilor și, evident, controlul și reducerea stresului.
Cu inima nu este niciodată de joacă, pentru că ea este centrul organismului uman și motorul său de funcțiune, astfel că la orice simptom, indiferent cât de mic, este cel mai bine a se consulta sfatul medicilor, pentru a putea trata la timp orice afecțiune.
Ai grijă de sănătatea ta!
Sursă foto: Pexels.com.