Ateroscleroza

 

Ateroscleroza, boala cu debut in copilarie si cu simptome aproape inexistente – Cum stopam o posibila evolutie catre infarctul miocardic?

Ateroscleroza presupune ingrosarea arterelor, drept consecinta a acumularii de placi. Arterele reprezinta vasele de sange care faciliteaza circulatia oxigenului si a substantelor nutritive de la inima catre restul organelor. Aterosleroza apare atunci cand vasele de sange respective isi pierd elasticitatea si flexibilitatea, cateodata blocand fluxul sangvin catre organele din corp. Aceasta problema poate fi combatuta si tratata prin mijloace medicale cu rezultate testate.

1.Ateroscleroza si simptomele ei – Afla cand e cazul sa mergi la medic

Studiile au demonstrat de-a lungul vremii faptul ca, ateroscleroza reprezinta cauza principala a mortalitatii cardio-vasculare. Ateroscleroza apare de timpuriu, la femei si barbati deopotriva, iar moartea subita la pacinetii tineri este prima manifestare a bolii coronariene aterosclerotice.  

Ateroscleroza apare treptat. Simptomele atersclerozei se dezvolta atunci cand artera este deja atat de ingusta incat limiteaza semnificativ cantitatea optima de sange catre organe si tesuturi. Exista cazuri in care o artera ingrosata si rigida poate bloca in totalitate fluxul sangvin si poate genera un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral.

Ateroscleroza prezinta simptome medii spre grave, in functie de cat de afectate sunt arterele. De exemplu, manifestarile aterosclerozei la nivelul arterelor cardiace se resimt prin senzatii de durere ale toracelui sau de presiune toracica. De asemenea, simptomele aterosclerozei de la nivelul arterelor care conduc spre creier se manifesta prin senzatii de vulnerabilitate la nivelul membrelor, vorbire ingreunata, slabirea muschilor faciali, amorteala sau pierderea temporara a vederii la unul din ochi. Ateroscleroza la nivelul arterelor care duc spre rinichi favorizeaza instalarea hipertensiunii arteriale.

Cea mai grava forma de manifestare a acestei afectiuni este ateroscleroza aortica, ce predispune la disectii abdomninale sau ale toracelui. Ateroscleroza aortei este manifestata prin senzatii de dureri in piept sau spate, tuse, probleme respiratorii sau raguseala.

In ceea ce priveste ateroscleroza coronaniana, simptomele sunt urmatoarele: angina pectorala, dificultati ale respiratiei, senzatie de epuizare.

Ateroscleroza periferica se manifesta prin senzatii de durere ale gambelor in timpul mersului.

Daca am descoperit ce este ateroscleroza ar trebui sa aflam si care sunt simptomele severe care impun consultul medical. Pentru a limita riscurile unor consecinte mai grave, pacientul trebuie sa monitorizeze perturbarile circulatiei sangvine, care adesea se exprima prin durere toracica, de picioare sau amorteala la nivelul picioarelor.

Diagnosticul precoce al aterosclerozei și prescrierea tratamentului adecvat, incetinesc procesul dezvoltarea acestei afectiuni. In plus, scad riscurile de infarct miocard, accident vascular si alte consecinte severe.

 

1.1.Cauzele aterosclerozei

Ateroscleroza este o afectiune cu ritm gradual de dezvoltare si care poate debuta inca din copilarie, drept urare a daunelor provocate peretilor arterelor. Principalele cauze ale aterosclerozei sunt:

  • Hipertensiune;
  • Colesterol marit;
  • Trigliceride mari;
  • Fumat;
  • Rezistenta la insulina;
  • Obezitate;  
  • Diabet;
  • Atrita;
  • Anumite tipuri de sindrom autoimun, lupus sau infectii;

 

Vulnerabilitatea peretelui interior al arterelor incurajeaza depozitarea celulelor din sange si alte substante pe suprafata acestuia.

 

1.2.Factorii de risc ai aterosclerozei

Printre factorii de risc ai aterosclerozei care sunt imposibil de gestionat, putem enumera urmatorii:

  • Varsta – barbatii de peste 45 de ani si femeile de peste 55 de ani sunt categoria cea mai predispusa la ateroscleroza. Specialistii afirma ca femeile sunt protejate de ateroscleroza datorita hormonilor feminini. Insa, dupa menopauza, femeile sunt la fel de vulnerabile ca barbatii catre dezvoltarea acestei afectiuni;
  • Factorul genetic – in acest caz sunt vizate rudele de gradul I. Asadar, daca pacientul are in familie o ruda de sex masculin care a suferit un infarct miocardic inainte de 55 de ani, sau la varsta de 65 de ani pentru rudele femeiesti, atunci pacientul respectiv risca sa aiba ateroscleroza;

Pe langa acestia, ateroscleroza prezinta factori de risc de natura non-medicala ci care tin mai degraba de stilul de viata al persoanei:

  • Sedentarismul – sansele de ateroscleroza sunt reduse semnificativ cu conditia efecturarii a 30 – 60 de minute de miscare zilnica, la nivel moderat (mers pe jos, mers pe bicicleta, inot, etc.);
  • Alimentatie slaba – pentru evitarea aterosclerozei, se recomanda atentie la cantitatea consumata de sare, zahar adaugat, grasimi trans, grasimi saturate si cereale rafinate. Mesele zilnice trebuie sa contina fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, peste, lactate sarace in grasimi;
  • Fumatul – activ sau pasiv creste riscul de ateroscleroza;
  • Obezitatea – grasimea din jurul taliei te expune la aceasta afectiune a arterelor;
  • Hipertensiune arteriala;
  • Colesterol crescut – pacientii cu nivel minim de 200 mg/dL al colesterolului risca sa dezvolte ateroscleroza. Acest punct vizeaza inclusiv pacientii cu diabet care au coelsterolul peste 100 mg/dL, precum si persoanele cu colesterolul sub 40 mg/dL.

 

2. Cum se vindeca ateroscleroza?

Factorii declansatori ai aterosclerozei sunt colesterolul crescut si evolutia nivelului de trigliceride. Medicii recomanda efectuarea periodica a controalelor medicale, de preferat o data la 6 luni, monitorizarea profilului lipidic, precum si formarea unui stil de viata care sa implice: renuntarea la fumat si alcool, alimentatie corecta, gestionarea tensiunii arteriale si a diabetului zaharat, dupa caz si multa miscare zilnica.

 

In cazul pacientilor bolnavi, ateroscleroza se vindeca prin tratamente care includ utilizarea:

  • Statinetelor si a fibratilor;
  • Antiagregantelor plachetare;
  • Compusilor cu Omega-3;
  • Chelatorilor de acizi biliari.

Administrarea tratamentului de ateroscleroza depinde in functie de indicatiile specialistului care va lua in calcul valoarea indicilor profilului lipidic.

 

2.1. Prevenirea aterosclerozei prin mijloace naturiste

Remediile naturiste pentru prevenirea aterosclerozei imbunatatesc starea pacientului, insa nu inlocuiesc tratamentele indicate de medic dupa consultul medical. Asadar, administrarea tratamentului bazat pe mijloace naturiste trebuie sa respecte in paralel si tratamentul prescris de specialist. Totodata, nu trebuie neglijat stilul de viata sanatos – absenta consumului de alcool si tigari, efectuarea unui program zilnic de miscare, alimentatie corespunzatoare etc.

Iata cateva remedii naturiste care pot fi utilizate ca metode auxiliare in lupta de prevenire a aterosclerozei:

  • Usturoiul combinat cu coenzima Q10 reduce rioscul afectiunii cardiace si ale dezvoltarii aterosclerozei;
  • Niacina/ vitamina B3 scade trigliceridele din sange si creste nivelul de colesterol bun;
  • Piperul cayenne – consumului acestui condiment stilumeaza circulatia periferica, scade riscul de ateroscleroza periferica, de afectiune cardiaca, precum si nivelul de colesterol;
  • Ananasul – acest fruct contine o enzima numita bromelaina, care descurajeaza instalarea chegurilor de sange;
  • Turmericul – are rol de antioxidant, fortifica vasele de sange, optimizeaza fluxul sangvin din artere, scade pericolul formarii cheagurilor de sange, precum si dezvoltarea colestrolului.

 

2.2. Prevenirea aterosclerozei prin diagnosticare precoce

O parte importanta a procesului curativ al aterosclerozei o reprezinta diagnosticarea acesteia prin mijloace de specialitate in cadrul clinicilor de cardiologie. Diagnosticarea timpurie a aterosclerozei imbunatateste sansele de vindecare si joaca un rol vital in procesul de prevenire a aterosclerozei. Asadar, afectiunea poate fi descoperita prin urmatoarele metode:

  • Evaluare clinica amanuntita in vederea stabilirii anumitor simptome clare care sa indice boli aterosclerotice periferice, cerebrovasculare sau cardiace;
  • Set de analize uzuale pentru evaluarea nivelului glicemic si de colesterol;
  • Ecocardiografie Doppler in scopul depistarii unor eventuale placi de grasime pe suprafata peretilor arteriali, dar si in vederea analizarii circulatiei sangvine si a presiunii arteriale;
  • EKG de efort este un test prin care specialistul verifica modul in care se comporta inima in timpul uni efort fizic gradat;
  • Coronarografia este procedura necesara in situatii speciale, cand deja pacientul prezinta simptome. Coronarografia presupune injectarea unei substante de constrast cu continut de iod care are in vedere colorarea arterelor, astfel incat acestea sa poata fi observate la aparatele cu raze X;
  • EKG de repaus pentru evaluarea starii de sanatate a inimii;  
  • Testul RMN este o metoda neinvaziva de diagnosticare a aterosclerozei. Datorita acesteia, specialistul va analiza in amanunt peretele arterei calcificarile arteriale si anevrismele.

 

2.3. Diagnosticarea si tratamentul aterosclerozei cerebrale

Ateroscleroza cerebrala prezinta riscuri majore (pierderea vederii, tulburari de vorbire, probleme de coordonare sau slabirea musculaturii pe una dintre partile corpului. Avand in vedere ca simptomele sunt grave, se recomanda stabilirea unui diagnostic si a a unui tratament pentru ateroscleroza cerebrala inainte de agravare. Tratamentul aterosclerozei se imparte in:

  • Tratament nemedicamentos – adoptarea unui stil de viata sanatos, evitarea sedentiarismului, a consumului de tigari/alcool si abordarea unei diete, in special a celei de tip meditaranean;
  • Tratament medicamentos: pentru preventia vasculara, hipertensiune arteriala si diabet zaharat.

Diagnosticarea aterosclerozei cerebrale trebuie individualizata fiecarui caz cu ajutorul urmatoarelor tehnologii:

  • Ecografie Doppler de artere cervico-cerebrale;  
  • Angio – CT si angio-RM;  
  • Angiografie cu substractie digitala.

 

3.Tratament medicamentos sau invaziv pentru combaterea agravarii aterosclerozei

 

Tratamentul aterosclerozei se adreseaza nevoilor personale ale pacientului. Care sunt variantele curative medicamentoase utilizate in tratarea aterosclerozei, in vederea stoparii riscului de agravare a acesteia?

  • Medicamente pentru colesterol – statinele sunt indicate pentru reducerea colesterolului LDL. Acestea combat acumularea de grasime pe artere si chiar indeparteaza straturile deja existente pe peretii interiori ai arterelor;
  • Aspirina sau alte medicamente antitrombotice scad pericolul formarii cheagurilor de sange care fac dificila circulatia sangelui in artere;
  • Medicamente beta-blocante – acestea limiteaza riscul de infarct miocardic, scad tensiunea arteriala si regleaza ritmul cardiac;
  • Inhibitorii Enzimei de Conversie a Angiotensinei (IECA) descurajeaza progresia aterosclerozei si reduc posibilitatea de infarct recurent;
  • Blocante ale canalelor de calciu – trateaza angina pectorala si reduc tensiunea arteriala la parametrii normali;
  • Diuretice – au rolul de a reduce tensiunea arteriala, aceasta fiind una dintre cauzele majore care favorizeaza instalarea aterosclerozei.

In cazurile severe, ateroscleroza impune ca tratament interventia chirurgicala in vederea eliminarii formelor severe ale acesti afectiuni. In consecinta, medicul specialist poate recomanda urmatoarele interventii:

  • Angioplastie si implantare de stent – procedura care presupune curatarea depozitelor de pe artera cu probleme si ulterior implantarea unui dispozitiv care grabeste procesul curativ al arterei dupa interventia suferita;
  • Endarterectomie – procedura cu rol de eliminare a depozitelor de grasime de la nivelul peretilor arterelor ingustate;
  • Terapia fibrinolitica – procedura implica utilizarea substantelor medicamentoase de dizolvare a cheagurilor de sange care au aparut pe artere;
  • Operația de bypass coronanian – procedura include folosirea unei artere sanatoase pentru grefarea ei pe cea afectata. In consecinta se formeaza astfel un sant care evita zona blocata a arterei.

 

3.1. Complicatii ale aterosclerozei

Ateroscleroza se instaleaza prin afectarea endoteliului, ce reprezinta stratul care captuseste arterele. Ulterior se formeaza depozite pe suprafata peretilor interiori ai arterelor, care in timp incep sa capete volum si astfel peretii vaselor de sange incep sa piarda din elasticitate. Consecinta este aceea ca, are loc un flux sangvin deficitar catre tesuturi si organe. Daca ateroscleroza ajunge sa blocheze artera si a stopeze in totalitate sangele din zona respectiva, atunci apar complicatiile.

Semnalele severe ale aterosclerozei sunt influentate de artrele care sunt blocate:

  • Boala arteriala coronariana – se dezvolta pe fondul ingustarii arterelor aflate la nivelul inimii si care predispun pacientul la angina, infarct miocardic sau inficienta cardiaca;
  • Afectiunea arterelor carotide – dezvoltata prin afectarea arterelor situate la nivelul creierului si care favorizeaza accidentul vascular cerebral sau cel ischemic tranzitoriu;
  • Afectiunea arteriala periferica – ingustarea arterelor din apropierea bratelor sau picioarelor, ingreuneaza circulatia in aceste zone. Circulatia slaba scade totodata toleranta la temperaturi extreme sau la vreme rece si predispune la arsuri sau degeraturi.
  • Anevrismul – este umflatura care apare pe peretele unei artere si totodata reprezinta o complicatie care se poate dezvolta in orice parte a organismului.

Anevrismul este o afectiune tacuta, fara simptome pentru cei mai multi pacienti. Zona cu anevrism marcata de senzatii dureroase su tromboze impune interventia medicala de urgenta. Ruperea anevrismului poate provoca hemoragie.

  • Boala renala cronica – este cauzata de ingustarea arterelor care duc catre rinichi si care blocheaza fluxul sangvin catre ei. Consecinta este ingreunarea procesului de eliminare a reziduurilor din organism si probleme ale functionarii rinichilor.

Ateroscleroza este o boala silentioasa, fara simptome clare si care poate debuta inca din anii copilariei, adica atunci cand apare placa de aterom. In consecinta, procesul de prevenire a acestei boli trebuie avut in vedere inca de timpuriu, pentru a reduce semnificativ riscurile majore. Ateroscleroza evolueaza pe parcursul perioadei de adolescenta si este depistata abia la maturitate. Principalul pas in lupta contra afectiunii o reprezinta formarea unui stil de viata cat mai sanatos, bazat pe o alimentatie variata, lipsa fumatului/ alcoolului si un program zilnic de miscare.

 

Referinte:

https://www.neuroaxis.ro/ateroscleroza-cerebrala-cauze-simptome-si-diagnostic/ 

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/arterioscleroza-si-ateroscleroza-simptome-cauze-complicatii-diagnostic-si 

https://doc.ro/colesterol/ateroscleroza-cauze-simptome-tratament#Care%20sunt%20cauzele%20aterosclerozei?

https://medicina-interventionala.ro/afectiuni/ateroscleroza/#heading-Diagnostic-si-tratament-pentru-ateroscleroza 

Sursa foto: pixabay.com

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea