Coarctația de aortă

Ce este Coarctația de aortă?

Coarctația de aortă reprezintă, în primul rând, o afecțiune congenitală. Aceasta constă în îngustarea unei porțiuni a aortei, principalul vas de sânge al corpului nostru. Destul de frecvent întâlnită, respectiv 5-8% din totalul bolilor congenitale din punctul de vedere al incidenței, coarctația de aortă poate exista în mod singular sau împreună cu alte boli congenitale.

Locul unde apare obstrucția aortei  în cazul acestei boli este în porțiunea toracică sau în zona transversală a aortei. Foarte rar aceasta apare la nivelul segmentului final al aortei din interiorul toracelui sau la nivelul abdomenului.

Afecțiunea aceasta cardiacă este descoperită de cele mai multe ori înainte de împlinirea vârstei de 10 ani. Sunt situații când se descoperă o astfel de malformație și după această vârstă. Persoanele care suferă de o astfel de boală au în mod frecvent manifestări care pot fi confundate cu alte afecțiuni cardiace.

Simptomatologia se poate confunda foarte ușor cu cea a insuficienței cardiace și cu cea a hipertensiunii arteriale. Aceasta depinde mult și de vârsta pe care o are pacientul.

 

Cât de comună este afecțiunea?

Un defect congenital de acest fel apare la 1 din 10.000 de nașteri, conform datelor statistice recente. El reprezintă aproximativ 5% din bolile de natură congenitală ce apar la nivelul cordului. Rata mortalității este de 1 la 1550. Este o boală de două ori mai frecventă la bărbați decât la femei, de asemenea. Dacă boala apare la sugari, riscul de apariție este identic la ambele sexe.

De asemenea, boala apare mult mai frecvent copiii a căror părinți suferă de malformații cardiace.

 

Este periculoasă?

În cazul de față este vorba despre o boală severă și periculoasă are poate genera complicații majore, mai ales atunci când nu este tratată. Este foarte important care este nivelul obstrucției aortice, este foarte adevărat.

În lipsa unui tratament adecvat poate să apară hipertensiune arterială  pe termen lung. Este posibil să se producă și accidente vasculare cerebrale, rupturi de aortă, boli coronariene care debutează în mod precoce sau anevrism cerebral.

În cazuri severe și la pacienții care nu se află sub tratament medical pentru o astfel de malformație, pot apare complicații precum insuficiență renală și hepatică.

Peste 50% dintre persoanele care suferă de această anomalie mai au un defect congenital : valvă aortică bicuspidă. Starea acesteia se poate degrada pe parcursul vieții și poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru remedierea anomaliei și pentru eliminarea complicațiilor. Persoanele care suferă de valvulopatii de acest gen sunt susceptibile să dezvolte anevrism de aortă care prezintă un risc foarte crescut de ruptură.

 

Cauze

În momentul de față, nu este cunoscută în mod precis cauza apariției acestei anomalii cardiace. Există și situații în care coarctația de aortă se dezvoltă pe parcursul vieții. Un astfel de incident apare după leziuni traumatice grave, ca urmare a apariției aterosclerozei sau ca urmare a unei inflamații arteriale (arterita Takayasu).

Deoarece obstrucția apare dincolo de vasele de sânge care se ramifică în partea inferioară a corpului și înaintea vaselor de sânge care duc către partea inferioară a corpului, poate să apară următoarea situație: hipertensiune arterială în brațe și tensiune arterială redusă la nivelul picioarelor și gleznelor.

 

Coarctația de aortă simptome, cum se manifestă?

Așa cum era de așteptat, severitatea simptomelor depinde de severitatea obstrucției aortice . Există multe persoane care nu au simptome deși suferă de această malformație de mult timp. Dacă obstrucția este accentuată, atunci semnele vor apare chiar după momentul nașterii: piele palidă, transpirații mari, respirație grea, dificultate de hrănire, etc.

La persoanele care au trecut de vârsta copilăriei semnele sunt diferite: tensiune arterială mare, cefalee, crampe la picioare, episoade de epistaxis, dureri în piept, etc.  

 

Când este recomandat să se realizeze o programare la un medic specialist?

Este bine sa se solicite un control medical de specialitate, când apar următoarele probleme de sănătate: durere severă în piept, stare de leșin sau leșin, respirație dificilă și îngreunată, creștere a tensiunii arteriale fără a exista nici un fel de explicație. Semnele acestea de boală pot apare și în alte categorii de boli cardiace. Cu toate acestea nu se exclude niciodată posibilitatea de a suferi de o malformație congenitală de tip coarctație de aortă. Acest lucru trebuie foarte precis investigat pentru a institui un tratament medical sau chirurgical imediat. Rezultatul poate fi chiar salvarea vieții pacientului respectiv.

 

Complicații

Dacă nu se instituie un tratament adecvat, în mod sigur pacienții se vor confrunta cu mai multe complicații. În cazul bebelușilor, cele mai frecvente complicații sunt insuficiența cardiacă și decesul.

Cea mai frecvent întâlnită complicație este hipertensiunea arterială. Deși valorile acesteia vor scădea după ce se intervine, pot fi ușor mai ridicate față de valorile întâlnite la persoanele sănătoase.

În practica medicală au mai fost întâlnite următoarele complicații: ruptură aortică, anevrism aortic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, hemoragii cerebrale, anevrisme cerebrale, boală coronariană, etc.

În situația în care obstrucția este severă, inima nu va mai pompa suficient de bine sângele către organe și pot apare alte afectări cardiace, insuficiență renală sau alte insuficiențe la nivelul altor organe importante din corp.

Chiar dacă se va interveni chirurgical, complicații pot apare și după acest lucru: este vorba despre revenirea la îngustare care poate apare după mulți ani de la intervenție, tensiune arterială crescută, anevrism sau ruptură de aortă.

Este foarte bine ca pe parcursul întregii vieți să se respecte cu strictețe controalele medicale periodice și recomandările medicilor. Este o boală care poate genera complicații mari.

 

Diagnostic și protocol

 

Consultație

Consultația medicală este recomandat să fie realizată de către un medic cardiolog specializat în boli congenitale. Se realizează cu lux de amănunte. Boala se poate confunda foarte ușor cu alte afecțiuni cardiace și este nevoie de atenție și de multiple metode de investigații. În cazul în care pacienții s-au prezentat târziu la medic, vor trebui identificate și complicațiile apărute.

Dacă pacientul a urmat deja un tratament chirurgical, există risc de reformare și este necesară o foarte bună investigare a tuturor simptomelor. Se urmăresc istoria familială, bolile asociate, stilul de viață, factorii de risc, greutatea, felul în care se urmează tratamentul medical, etc.

 

Evaluarea paraclinică

A.    Electrocardiograma

Această investigație întotdeauna are drept scop evaluarea activității electrice a inimii. Coarctația de aortă poate să coexiste cu alte boli congenitale sau se poate complica. Este foarte important ca starea de sănătate a cordului să se evalueze într-un mod complet pentru a afla momentul oportun când se poate interveni chirurgical. În situația în care intervențiile chirurgicale au avut loc, este importantă evoluția bolii post intervenție, de asemenea.

În clinica noastră se pot realiza electrocardiograme ECG de repaus sau de efort. Prețurile și tipurile de investigații sunt toate postate pe site-ul nostru. Sunați acum și veți afla când vă puteți face o programare!

 

B.    Ecocardiografia

Ecocardiografia este o alta metodă de a verifica parametrii cordului și felul în care acesta funcționează. Se pot descoperi boli asociate sau stadiul afecțiunilor cunoscute deja. În cazuri complicate se recomandă și examen CT, RMN cardiac sau abdominal, cateterism cardiac, etc.

Toate tipurile de ecocardiografii și investigații moderne pe care noi le punem la dispoziția pacienților sunt menționate cu lux de amănunte pe site-ul de prezentare Cardioclinic.ro. Utilizăm aparatură foarte modernă și colaborăm cu medici cardiologi cu experiență care lucrează în cele mai bune clinici din București.

 

Tratamentul coarctației de aortă

 

În prezent, tratamentul medical pentru această boală este mult mai complex. Foarte mult timp, tratamentul chirurgical a fost singura soluție pentru remedierea acestui defect. Chiar dacă și astăzi rezultatele sunt foarte bune pentru acest tip de intervenție, există mult mai multe metode la care medicii specialiști recurg pentru a salva viața pacienților: introducerea unui stent, angioplastia cu balon, grefarea stentului, etc.

Tratamentul este ales întotdeauna în funcție de starea de sănătate a pacientului și de celelalte afecțiuni cardiace care se suprapun: cardiomiopatie, alte boli aortă, tumori cardiace, insuficiența cardiacă, etc.

Pentru că este vorba despre o afecțiune complexă și foarte importantă, care poate genera complicații mari, îngrijirea trebuie făcută și de către un medic cardiolog specializat în boli cardiace congenitale.

Așadar, metodele de tratament variază de la un caz la altul și sunt multiple de foarte multe ori.

În această situație, mai mult ca oricând, îngrijirea medicală trebuie să fie continuă, pe tot parcursul vieții. Chiar dacă s-a recurs la o intervenție chirurgicală, coarctația de aortă poate să recidiveze sau pot să apară complicații datorate intervenției chirurgicale.

Tratamentul medical constă în medicamente diuretice și inotrope, recomandate pentru ameliorarea insuficienței cardiace. Se mai pot prescrie beta-blocante pentru a reduce tensiunea arterială înainte de intervenția chirurgicală. După eliminarea obstrucției se pot prescrie inhibitori ai enzimei de conversie și antagoniști ai angiotensinei. Rolul acestora este de a menține tensiunea arterială în limite normale, de asemenea.

Pentru nou-născuți, se recomandă medicație cu rol în păstrarea deschisă a canalului atrial. Această medicație este prescrisă doar până în momentul intervenției chirurgicale și al reparării defectului arterial.

Medicii recomandă controale medicale anuale. Este important să fie verificată în mod constant tensiunea arterială. Sunt importante și analizele uzuale care pot detecta din timp alte boli. La fiecare 2 sau 5 ani sunt recomandate și ecografii Doppler , ecografii aorta abdominală sau examene de tip RMN.

Toate aceste investigații pot fi făcute și în clinica noastră. De asemenea, există și alte categorii de investigații, precum și pachete speciale foarte avantajoase. Este vorba despre pachetele Cardio Check Basic, Cardio Check Standard și Cardio Check Complet.

 

Prevenția medicală

 

         O astfel de malformație cardiacă nu poate fi prevenită în mod normal. Este important să se rețină faptul că este foarte probabil ca această boală să apară dacă mama suferă de sindrom Turner , de valvă bicuspidă sau de un alt defect cardiace. Este important și dacă există rude în familie care au suferit de alte boli congenitale cardiace, de asemenea. În această situație, depistarea din timp a bolii poate preveni complicații grave și se poate institui tratamentul în momentul cel mai potrivit.

         În cazul în care s-a intervenit chirurgical, este important să fie urmate sfaturile medicului și să se meargă periodic la control. Stilul de viață trebuie în mod obligatoriu modificat, alimentația este importantă, menținerea unei greutăți normale, renunțarea la fumat și alcool, la eforturi fizice foarte intense, etc.

         Toate aceste lucruri vor avea drept consecință creșterea duratei de viață.

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea