Lipom

Lipomul – ce este și când se impune o intervenție medicală de specialitate?

Pentru a avea o viață confortabilă și fericită, sănătatea este pe primul loc. Acest lucru constă în întreținerea organismului și luarea de măsuri preventive pentru a reduce apariția bolilor. Lipomul nu este neapărat o boală, fiind considerat o tumoare benignă, ceea ce înseamnă că este necanceros. Cu toate acestea, este important să acorzi maximă atenție acestui nodul de sub piele și să îl monitorizezi în permanență.

De regulă, lipomul nu este dureros și nu cauzează probleme de sănătate, dar dacă crește sau te deranjează este recomandat să mergi la un medic pentru a-l îndepărta. Deși acest tip de nodul este de obicei inofensiv, este important să afli ce este lipomul, care sunt cauzele acestuia și situațiile în care este necesară o intervenție medicală de specialitate.

 

1. Lipomul: tot ce trebuie să știi despre el

Lipomul poate apărea pe corp acolo unde se află celule adipoase, dar zonele cele mai frecvente sunt pe umeri, piept, gât, coapse și axile. În cazuri mai rar  întâlnite, se pot forma și în organele interne, oase sau mușchi. Ce este lipomul, ce tipuri de lipom există, precum și cauzele apariției sale, le vei afla în rândurile de mai jos.

1.1. Ce este lipomul

Lipomul este un nodul gras, cu creștere lentă, cel mai adesea situat între piele și stratul muscular subiacent. Un lipom este alunecos și se mișcă cu o ușoară apăsare cu degetul. Acesta este de obicei detectat la vârstă mijlocie. Un lipom nu înseamnă cancer și este, de regulă, inofensiv. Dacă acesta crește sau este dureros, multe persoane aleg să-l elimine printr-o intervenție chirurgicală.

De obicei, lipoamele cresc lent pe o perioada de luni sau ani și ating o dimensiune de 2-3 cm. Acestea nu prezintă dureri, decât dacă se află într-o zonă de iritatie permanentă, în apropierea unor nervi sau dacă sunt intens vascularizate.

1.2. Tipuri de lipom

Există mai multe forme de lipom:

  • Lipom solitar – este unic și are diferite localizări și dimensiuni. Este cea mai comună formă de lipom.
  • Lipom multiplu – se caracterizează printr-un număr crescut de lipoame, apărute deodată sau succesiv. Pot apărea după naștere, slăbire rapidă sau după diferite traumatisme.
  • Lipomatozele – sunt lipoame multiple, dispuse simetric.
  • Boala Dercum sau neurolipomatoza dureroasă – apare de obicei la femeile obeze și se caracterizează prin lipoame subcutanate, dureroase la palpare.
  • Adenolipomatoza – este caracterizată de depuneri de grăsime pe părțile laterale ale gâtului, sub barbie și ceafă sau lipoame izolate în alte zone ale corpului. Este mai des întâlnită la bărbați.

1.3. Caracteristicile lipomului

Un lipom poate fi recunoscut prin următoarele caracteristici:

  • Este moale la palpare.
  • Alunecă ușor sub piele dacă îl atingi.
  • Pielea de deasupra lipomului nu își schimbă culoarea.
  • Crește lent.
  • Se simte sub piele, nu în profunzimea acesteia. 

1.4. Lipomul și cauzele apariției sale

Medicii nu înțeleg pe deplin ce cauzează un lipom. Dar se pare că unii oameni moștenesc de la părinți o genă defectuoasă care poate provoca unul sau mai multe lipoame. Acest lucru se întâmplă, însă, destul de rar și este cunoscut sub numele de lipomatoza multiplă familială. Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani sunt mai predispuse la apariția unui lipom.

Pe lângă posibilitatea unei legături genetice, o altă teorie prezintă ideea că există o corelație între trauma unei zone și apariția unui lipom. Creșterea tumorii adipoase se produce ca urmare a unui impact direct asupra acelei zone. Alte cauze ale lipomului sau factori de risc care provoacă apariția acestuia pot fi: obezitatea, bolile hepatice, abuzul de alcool, colesterolul ridicat, precum și intoleranță la glucoză. Aceste afecțiuni pot fi detectate cu ușurință într-un cabinet de medicină internă, unde se pot face investigații și proceduri specifice.

1.5. Lipomul la copii

Lipomul poate apărea și la copii, până în prezent cauzele acestuia nefiind identificate. Se crede însă, că principalul factor este că funcțiile enzimelor care descompun grăsimile sunt afectate. Astfel, din cauza blocării glandelor sebacee, apare lipomul la copii.

Această tumoare benignă nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea copiilor. Este recomandata vizita la un medic care va prescrie investigațiile și analizele necesare. Tot medicul va determina dacă lipomul trebuie eliminat sau nu.  

2. Lipom: diagnostic, tratament și factori de risc

Lipoamele reprezintă creșteri benigne a țesutului adipos sub piele. Sunt inofensive deoarece creșterea lor are loc doar într-o anumită zona și, de obicei, nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Ele pot fi unice sau multiple ca număr. Deși nu provoacă probleme, trebuie totuși atent monitorizate și tratate, în caz de nevoie.

2.1. Diagnosticul lipomului 

De obicei, medicii pot diagnostica un lipom cu un simplu examen fizic. Prin palpare, aceștia pot recunoaște cu ușurință ce tip de lipom este. Lipomul trebuie monitorizat în permanentă, pentru orice modificare a acestuia fiind recomandate investigații și analize suplimentare. Creșterea rapidă, durerea, fixarea în țesuturile subiacente reprezintă factori care determina o atenție în plus. De regulă, sunt utilizate următoarele teste:

  • biopsie, în care medicul va îndepărta o mică probă de celule din nodul și va examina țesutul la microscop pentru a căuta semne de cancer
  • scanare cu ultrasunet
  • examinare RMN
  • scanare CT

2.2. Diferența între lipom și liposarcom 

În cazul apariției unui nodul, există și situații în care medicii întâmpină dificultăți în precizarea exactă dacă acesta este un lipom sau nu. Uneori, poate fi confundat cu liposarcomul, care este de natură malignă (canceros). Liposarcomul este un tip rar de cancer care se dezvoltă în celulele adipoase din țesuturile moi ale corpului. Mai este denumit tumoare lipomatoasă sau sarcom de țesut moale. Poate apărea oriunde în organism, dar se regăsește cel mai adesea pe brațe și picioare sau în spatele abdomenului. Adesea poate fi recomandată o ecografie abdominală totală, dar și investigații suplimentare, precum biopsie, RMN sau CT. Testele imagistice ajută și la determinarea dimensiunii și a numărului de tumori. Aceste teste pot spune și dacă țesuturile sau organele din apropiere au fost afectate.

Diferența între lipom și liposarcom este că liposarcomul se formează mai adânc în corp iar simptomele pot include durere, umflare și modificări ale greutății. Dacă nu sunt tratate, ele se pot răspândi în tot corpul. Doar în cazuri extrem de rare, lipomul se poate transforma într-un sarcom canceros. 

2.3. Tratamentul potrivit pentru lipom 

Deși lipoamele nu sunt considerate o afecțiune medicală gravă, foarte mulți pacienți caută tratament pentru lipom din motive cosmetice. În acest caz, cel mai frecvent recomandată este excizia chirurgicală. Lipoamele de dimensiuni mai mari pot fi îndepărtate și prin liposucție.

Deoarece lipoamele nu sunt dureroase și nu se transforma în cancer, în mod normal nu trebuie îndepărtate. Dar, în unele cazuri, precum durere sau sensibilitate excesivă, infecție sau inflamație, îndepărtarea lipomului este o opțiune de luat în calcul. Operația este, în general, efectuată că o procedura ambulatorie. În anumite situații, lipomul extras poate fi testat pentru ca medicul să se asigure că este, într-adevăr, o tumoare necanceroasa.

Așadar, variantele de tratament pentru lipoame includ:

Îndepărtarea pe cale chirurgicală – este cea mai frecventă iar recidiva după această intervenție este rară. Există câteva efecte secundare, cum ar fi cicatrici și vânătăi.

Injectii cu steroizi – acest tratament are rolul de a micșora lipoamele, dar nu le elimina.

Liposuctia – această intervenție constă în folosirea unui ac și a unei seringi mari, pentru a îndepărta lipomul.

Lipoliză prin injecție – reprezintă topirea grăsimii prin injectare. Este folosită mai mult în medicina cosmetică pentru a trata depozite de grăsime, cicatrici, celulita sau vergeturi.

2.4. Factorii de risc ai aparitiei lipomului

Există câțiva factori care pot crește riscul dezvoltării unui lipom pe corp. Aceștia sunt:

  • Factorul ereditar
  • Vârsta (între 40 și 60 de ani)
  • Anumite boli (neurolipomatoza, sindromul Cowden, boala Madelung și sindromul Gardner)
  • Ipoteza unor traume care au determinat remodelări structurale în acel loc.

 

3. În ce zone apar lipoamele

În funcție de zonele în care apar lipoamele, peste 95% dintre acestea sunt prezente în țesutul subcutanat. Restul de 5% sunt localizate în diferite părți ale corpului uman:

  • Cai respiratorii
  • Esofag
  • Intestin subțire și gros
  • Inima
  • Rinichi
  • Oase
  • Mușchi
  • Sâni
  • Mediastin (cavitatea dintre plămâni, în care se află inima, timusul, aorta și canalul toracic).

3.1. Lipom mamar

Lipoamele sunt cele mai frecvente tumori ale sânului. Lipomul mamar este benign și se dezvoltă în celulele țesuturilor moi. Acesta are o creștere lentă și prezintă simptome puține sau deloc. Lipoamele la san nu sunt formate din țesut mamar, ci din celule adipoase mature.

Un lipom la sân cântărește doar câteva grame și măsoară mai puțin de un centimetru. Există și situații în care acesta cântărește mai mult de 500 de grame și măsoară peste 10 cm. Poate fi vizibil printr-o umflătură pe suprafața sânului și este alunecos la atingere.

Aceste tumori benigne nu provoacă simptome, dar pot fi dureroase dacă afectează nervii, vasele de sânge sau articulațiile din apropiere. Lipomul mamar poate fi diagnosticat prin examen fizic, studii imagistice, mamografie, ecografie sau biopsie mamară, în funcție de recomandarea medicului.

Lipomul la san se îndepărtează prin aceleași intervenții ca cele menționate mai sus.  Dacă crește într-un ritm rapid, provoacă durere sau simptome supărătoare, este vital să mergi la un specialist.

3.2. Lipom renal

Lipomul renal este o tumoră foarte rară, tot de natură benignă, formată din țesut adipos, mușchi și vase de sânge. Acesta este de regulă foarte mic, dar poate atinge uneori dimensiuni impresionante (până la 20 cm în diametru). Lipomul renal este mai des întâlnit la femei decât la bărbați. La fel ca în cazul celorlalte tipuri de lipom, dacă are o creștere rapidă, trebuie îndepărtat cât mai urgent. Din păcate, pacientul este complet asimptomatic până în momentul în care tumora va atinge o dimensiune mare, așadar nu poate fi depistată din timp. Doar dacă întâmplător va face o scanare cu ultrasunete.

Cauzele formării unui lipom renal izolat pot fi:

  • Boli inflamatorii cronice ale sistemul genito-urinar
  • Sarcina din cauza creșterii nivelului de estrogen și progesteron
  • Fumatul, consumul de droguri și alcoolismul

 

4. Modificări ale stilului de viață în caz de apariție a unui lipom 

Există anumite dovezi care indică faptul că stilul de viață afectează apariția și evoluția lipoamelor. Un stil de viață sănătos poate preveni creșterea unui lipom și îi poate minimiza aspectul neplăcut. Dieta sănătoasă și exercițiile fizice reduc riscul de formare prin creșterea circulației sângelui și stoparea formării depunerilor de grăsime sub piele. Iată cum poți preveni prin dietă creșterea grăsimilor de sub piele și, implicit, apariția lipomului:

  • Grăsimile din alimentație trebuie restricționate. Acestea includ lactate și produse lactate precum lapte, brânză, unt.
  • Alimentele bogate în zaharuri trebuie, de asemenea, evitate. Aici sunt incluse ciocolata, alimentele îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali. Zaharurile din sânge sunt transformate în grăsimi care sunt stocate sub piele.
  • Limitarea consumului de alimente procesate.
  • O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, ajută la reducerea toxinelor din organism. Fructele și legumele viu colorate, cum ar fi afinele, prunele, legumele cu frunze verzi sunt bogate în minerale și antioxidanți.
  • Consumul de peste și reducerea cărnii roșii previne acumularea de grăsime sub piele, mai ales în cazurile de lipom. Peștele este bogat în acizi grași omega 3 și vitamine care ajută la reducerea inflamației și limitează creșterea țesuturilor grase. Somonul și tonul sunt surse excelente de acizi grași omega 3, precum și de vitamine și minerale. În locul cărnii roșii poți consuma pui, tofu și fasole, care sunt o opțiune mai sănătoasă și oferă un nivel ridicat de proteine.
  • Menținerea corpului hidratat, pentru a elimina toxinele din țesuturile adipoase.
  • Renunțarea la alcool este importantă, deoarece excesul poate duce la un ficat gras și la depunerea de grăsime.
  • Evitarea stilului de viață sedentar. Exercițiile fizice regulate țin grăsimea sub control, îmbunătățesc sistemul circulator și previn multe boli care pun viața în pericol.

Cu un stil de viață sănătos și o îngrijire adecvată, lipomul poate fi controlat fără apariția altor complicații, astfel încât persoana care suferă de această afecțiune să ducă o viață lungă, fără griji.

Pe lângă aceste modificări ale stilului de viață, asigură-te că starea ta de sănătate se află în condiții bune. Mai ales după vârsta de 40 de ani, sunt necesare vizite mai dese la medic, precum și diferite investigații, cum ar fi ecografie Doppler, teste EKG de efort sau EKG de repaus. Ține întotdeauna cont de recomandările medicului și evaluează-ți în permanentă starea de sănătate.

În concluzie, lipomul este, de obicei, inofensiv, iar vestea bună este că evoluția lui nu se schimbă de-a lungul timpului. În funcție de dimensiune și locație, acesta poate provoca dureri sau alte simptome, caz în care este recomandată intervenția medicului. 

Sursa foto: pexels.com 

 

Referinte: 

 

https://www.healthline.com/health/skin/lumps

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322551

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15008-lipomas

https://www.healthdirect.gov.au/lipoma

https://www.nhs.uk/conditions/lipoma/

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea