Cat de multe stii despre sanatatea inimii tale? E foarte usor sa fii pacalit de opinii eronate, iar a te baza pe acele opinii eronate este foarte periculos pentru inima ta. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces pe planeta. Cu alte cuvinte, oricare 1 din 2 oameni vezi in jurul tau vor deceda din cauze cardiovasculare.

Iti poti imbunatati sanatatea inimii cunoscand adevarul despre bolile cardiovasculare negand urmatoarele mituri:

  1. „Sunt prea tanar ca sa fiu ingrijorat de boli cardiace” – cum iti traiesti viata acum, iti afecteaza riscul de boli cardiace mai tarziu in viata. Placile de aterom incep sa se formeze inca din tinerete.
  2. „As sti daca am probleme cu tensiunea pentru ca ar fi semne si simptome de alarma” – hipertensiunea arteriala este numita „ucigasul silentios” pentru ca nu da niciun simptom si nu stii ca o ai; pana la unul din 3 romani are hipertensiune arteriala.
  3. „O sa stiu daca fac un infarct pentru ca o sa am dureri in piept” – nu neaparat; desi majoritatea infarctelor se prezinta cu dureri in piept, un infarct poate fi foarte subtil. Chemati ambulanta si daca nu sunteti siguri.
  4. „Diabetul zaharat nu imi ameninta inima atata vreme cat imi iau pastilele” – tratamentul diabetului contribuie la reducerea riscului cardiovascular, dar chiar si cu valori normale ale glicemiei, pacientii diabetici prezinta risc crescut de evenimente cardiovasculare, cu atat mai mult cu cat sunt prezente si alte fenomene precum hipertensiune, sedentarism, fumat.
  5. „Am boli cardiace in familie, deci nu pot face nimic sa le previn aparitia si la mine” – antecedentele familiale cresc riscul cardiovascular, dar fiecare persoana poate lua masuri pentru a-si scadea in mod semnificativ sansele de a dezvolta la randul sau boli cardiace.
  6. „Nu trebuie sa-mi verific colesterolul pana la 40 ani” – Societatea Americana de Cardiologie recomanda verificarea colesterolului la fiecare 5 ani incepand cu varsta de 20 ani. In cazul prezentei bolilor cardiace in familie, este recomandata verificarea colesterolului si la copii.
  7. „Insuficienta cardiaca inseamna ca inima nu mai bate” – cand inima nu mai bate, se numeste „stop cardiac”, fenomen complet diferit de insuficienta cardiaca. In insuficienta cardiaca, inima functioneaza, dar bate mai slab decat ar trebui, iar sangele stagneaza in vase si mai putin oxigen ajunge la tesuturi.
  8. „Durerea de picioare e un semn de batranete, nu are nimic de-a face cu inima” – durerea de picioare poate fi un mare semnal de alarma pentru ateroscleroza si poate creste riscul de a face infarct sau accident vascular cerebral.
  9. „Inima imi bate foarte rapid, cred ca am un infarct” – frecventa cardiaca variaza in mod normal, de exemplu in timpul efortului fizic. Uneori, poate fi semnul unor aritmii. Daca simtiti batai puternice, rapide, neregulate ale inimii, poate fi recomandata efectuarea unei electrocardiograme (EKG) sau al unui examen Holter.
  10. „Este interzis sa fac efort fizic dupa un infarct” – Nu! Cu cat mai repede va reluati activitatea fizica (conform recomandarilor medicului) dupa un infarct, cu atat mai bine!

Pentru a afla cum stati cu inima si pentru a va imbunatati sanatatea cardiovasculara, va asteptam la CardioClinic! Pentru a va programa la oricare din medicii CardioClinic cu peste 15 ani de experienta in cele mai mari spitale din Bucuresti, va rugam sa completati formularul din partea dreapta a acestei pagini sau sa apelati la unul din numerele de telefon de la urmatoarea pagina: Contact CardioClinic.

Va uram multa sanatate si va asteptam cu drag!

 

No Fields Found.
Ai nevoie de asistenta?
Apeleaza la consultantii nostri specializati

Ultimele articole...

  De multe ori auzim ca a facut cineva infarct, cu consecinte severe, “om sanatos, zdravan, inca tanar”, subintelegandu-se ca aparitia acestei boli
Citeste continuarea
  Nu demult, am avut un pacient in clinica ce suferise un infarct miocardic, caruia, din fericire, i-a supravietuit (o sa-l numim dl. M). Era la serviciu,
Citeste continuarea
  In fiecare an, cu prilejul marilor Sarbatori, care se “petrec la masa, in familie si cu prietenii” vedem cam aceleasi stiri la televizor. Cati
Citeste continuarea
Cum reacționăm la simptomul picioarele umflate? „Ne amintim de pacientul tânăr care a sosit cu o durere la un picior. Piciorul era umflat și îl
Citeste continuarea